Profilul persoanelor spitalizate cu COVID-19 s-a schimbat. Secțiile ATI, pline de pacienți tineri, fără comorbidități

Profilul persoanelor spitalizate cu COVID-19 s-a schimbat. Secțiile ATI, pline de pacienți tineri, fără comorbidități
Sursa foto: COVID-19

Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului „Victor Babeş” din Bucureşti, a declarat, sâmbătă, că paturile dedicate pacienţilor COVID-19 au fost suplimentate în ultima lună. Chiar și așa, în acest moment, sunt ocupate în proporție de 70 %.

„Din cauza creşterii bruşte a numărului de cazuri în ultima lună, a trebuit să creştem şi numărul de paturi dedicate pacienţilor cu COVID, astfel încât acum două treimi din paturi sunt pentru pacienţi COVID şi o treime pentru pacienţii non-COVID. Din aceste paturi dedicate pacienţilor COVID, 70% dintre ele sunt ocupate în acest moment”, a declarat managerul, potrivit gândul.ro.

Dacă până acum pacienții COVID-19 care ajungeau la ATI aveau vârste înaintate și boli grave, odată cu valul 4, profilul s-a schimbat, concluzionează Simin Aysel Florescu.

Mai nou, pacienții în stare gravă sunt tineri, fără comorbidități și ajung la spital foarte târziu, după ce ignoră simptomele sau se tratează „după ureche”.

„Este vorba în special despre paturile care au sursă de oxigen pentru că profilul pacientului este pacient relativ tânăr fără comorbidităţi care vine la spital târziu. Cam la 7-8 zile de la debutul bolii testat sau netestat, oricum îşi ignoră simptomatologia sau îşi administrează tratament din proprie iniţiativă la domiciliu fără niciun fel de sfat medical, astfel încât ajunge târziu la spital cu insuficienţă respiratorie. De aceea toate paturile cu oxigen în acest moment sunt ocupate – cele 70%, iar Secţia de terapie intensivă, din păcate, este din nou plină şi este plină de aproape o lună constant, astfel încât pentru ceilalţi pacienţi care agravează pe secţie suntem nevoiţi să cerem ajutor pentru transfer în alte spitale”, a declarat medicul Simin Aysel Florescu.

Ultima oră