Proiect de lege: Firmele și civilii vor fi obligați să sprijine agenții SRI în derularea operațiunilor Serviciului

Proiect de lege: Firmele și civilii vor fi obligați să sprijine agenții SRI în derularea operațiunilor Serviciului
Foto: SRI - Serviciul Român de Informații / Facebook

Un proiect de lege aflat în dezbaterea coaliției de guvernare prevede că persoanele fizice și juridice, autoritățile și instituțiile publice vor fi obligate să acorde sprijin SRI la cerere pentru derularea operațiunilor sale.

Nou proiect de lege privind activitatea SRI

„ (1) Pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, Serviciul cooperează cu alte autorităţi şi instituţii, potrivit competenţelor legale.

– (2) Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi persoanele fizice şi juridice au obligaţia să acorde sprijin, la cerere, Serviciului, în îndeplinirea atribuţiilor sale, potrivit legii”, se arată în proiectul de lege, la articolul 9, citat de G4Media.

De asemenea, proiectul mai precizează că persoana căreia un angajat al SRI i-a cerut sprijinul e obligată să păstreze secretul „asupra aspectelor care au făcut obiectul cererii”.

Sancțiuni pentru cei care nu colaborează cu SRI?

Proiectul nu prevede sancțiuni pentru cei ce nu ajută SRI, dar precizează că beneficiarii legali ai serviciilor furnizate de SRI răspund civil, disciplinar sau material pentru prejudiciile cauzate de neluarea măsurilor necesare, în condițiile legii. G4Media remarcă faptul că formularea e vagă, nefiind clare sancțiunile în astfel de cazuri.

Amintim că, joi, ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD), a anunțat că pachetul de legi privind securitatea naţională a fost finalizat și va fi trimis în Parlament.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:15 - Moment incredibil la Săptămâna Modei de la Paris. Un lichid stropit pe un manechin s-a transformat în rochie
08:09 - Circulaţie îngreunată pe mai multe drumuri din ţară
07:57 - Imagini de groază din Iran: Un polițist, lovit violent cu picioarele de mai mulți protestatari (video)
07:38 - Momentul în care militarii din Azerbaidjan împușcă fără milă un grup de soldați armeni, luați prizonieri (video)
07:18 - Volodimir Zelenski anunţă eliberarea a două localităţi din regiunea Herson
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)