Protestul agricultorilor și al transportatorilor a scăpat de sub control în Constanța. Protestatarii au blocat drumul de acces spre porțile 7, 8, și 9 pe care intră cerealele în Portul Constanța, potrivit Antena 3.
Protestatarii blochează drumul de acces spre Portul Constanța
La fața locului sunt jandarmi și polițiști la fața locului care încearcă să negocieze cu șoferii și să găsească o soluție de compromis astfel încât activitatea să nu fie blocată și nici ei să nu oprească acest protest.
Protestatarii din agricultură și transport vor ca taxele să fie reduse și ca RCA-ul să nu crească. Totuși, marea lor nemulțumire este că nu sunt ascultați, motiv pentru care astăzi au decis să intre în Portul Constanța.
Eveniment - 04 dec, 21:24
Acord încheiat la Ministerul Agriculturii
În urma negocierilor care au durat mai bine de trei ore, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, împreună cu reprezentanţii asociaţiilor fermierilor au convenit, luni, următoarele solicitări venite din partea fermierilor, conform Agerpres:
-
-
-
- acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, cu termen 29 februarie 2024
- compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, prin adoptarea de culoare separate şi monitorizarea importurilor prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanţa.
- acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiţii în ferme, cu marja dobânzii de maximum 2% +ROBOR (termen: 29 februarie 2024)
- plata unui sprijin de 100 de euro/ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina. „În cazul în care, după rectificarea bugetară, se vor identifica sume disponibile la MF se va lua în calcul şi compensarea culturilor din primăvara anului 2023 – termen: 31 mai”, se arată în procesul verbal care conţine cele 13 puncte agreate de cele două părţi.
- actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură, cu termen 31 iunie 2024.
- derogare GAEC 7 (rotaţia culturilor – n. r.) şi GAEC 8 (lăsarea a 4% din suprafaţa fermei teren necultivat – n. r.), agricultorii solicitând clarificarea condiţiilor în care se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024 şi diminuarea procentului de sancţiuni la nivel minim, în baza forţei majore. Pentru această solicitare termenul este sfârşitul lunii ianuarie.
- modificarea în regim de urgenţă a Codului Rutier pentru echivalarea categoriei permis categoria B cu TR şi a celei B1 cu TR1, precum şi că înmatricularea utilajelor se va realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV şi respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj. Modificările ar urma să fie aprobate în următoarea şedinţă de Guvern