Radu Țincu: Cred că al treilea val va fi diferit de cele precedente. Probabil va fi o accelerare a transmiterii virusului în rândul tinerilor. Cred că impactul pe sistemul sanitar nu va fi de amploare (VIDEO)

Radu Țincu: Cred că al treilea val va fi diferit de cele precedente. Probabil va fi o accelerare a transmiterii virusului în rândul tinerilor. Cred că impactul pe sistemul sanitar nu va fi de amploare (VIDEO)
foto: captură TV

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, s-a arătat de părere că al treila val pandemic va fi unul „oarecum diferit față de cele precedente”, dat fiindcă înainte de vaccinare persoaele internate cu forme severe de COVID-19 erau cele din grupele vulnerabile, a căror imunizare se continuă la ora actuală „într-un ritm accelerat”, deci este de așteptat ca presiunea pe sistemul sanitar să fie ceva mai mică. În schimb, spune doctorul, am putea vedea o transmitere mai mare în rândul persoanelor tinere, care încă nu au reușit să primească serul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Medicul Radu Țincu, despre evoluția epidemiologică din România și al treilea val pandemic

Întrebat vineri, pe B1 TV, dacă se poate spune că am intrat deja în al treilea val pandemic, având în vedere numărul de cazuri de COVID-19 și estimările făcute de INSP, Radu Țincu a explicat: „E mult spus că am intrat în valul 3. Era o creștere oarecum așteptată și erau mai multe premise care conduceau la această creștere, în primul rând că s-au produs aceste relaxări din ultima perioadă. Discutăm de redeschiderea sectorului HoReCa, a restaurantelor, discutăm de reînceperea școlilor. Ne așteptam cu toții din punct de vedere epidemiologic să existe o creștere a numărului de cazuri – și acest lucru în contextul în care discutăm de prezența variantei britanice în România, o variantă cu o mai mare transmisibilitate. Însă de aici, pentru a discuta de un val pandemic, este o distanță destul de lungă de timp. Trebuie să avem răbdare mai multe zile consecutiv, să vedem care este procentul acestei creșteri și să creionăm anumite modele matematice care să permite astfel de previziuni”.

„Ceea ce știm este că avem o creștere. Trebuie să fim foarte prudenți, în raport cu aceste cifre, și populația trebuie în continuare să respecte măsurile sanitare, până când vom ajunge la un grad de imunizare colectivă de peste 70%”, a adăugat medicul.

Întrebat dacă ar trebui să ne așteptăm la mii de cazuri în plus de luna viitoare, după cum indică scenariul cel mai pesimist al INSP, Radu Țincu a declarat: „Cred că acest al treilea val va fi oarecum diferit față de cele precedente, pentru că în valurile de dinainte de vaccinare persoanele care ajungeau în spital cu forme severe erau cele din grupele vulnerabile. Am reușit în această perioadă și se continuă într-un ritm accelerat vaccinarea grupelor vulnerabile, astfel încât sperăm ca numărul de pacienți care au nevoie de spitalizare și care ajung în Terapie Intensivă să nu mai fie atât de mare, însă probabil va fi o accelerare a transmiterii virusului în comunitate în rândul persoanelor tinere, care încă nu au ajuns să fie imunizate. De aceea, cred că impactul pe sistemul sanitar nu va fi unul de amploare, așa cum a fost în toamna anului trecut”.

Întrebat dacă suntem mai pregătiți, el a răspuns: „Suntem mai pregătiți și s-a schimbat contextul în care această nouă variantă circulă. Este clar că ceea ce crea probleme sistemului sanitar erau persoanele care dezvoltau forme severe de boală. Știind faptul că formele severe apăreau cu preponderență la cei peste 65 de ani și cu boli cronice, în acest moment aceștia sunt oarecum securizați prin vaccinare. Cu cât vom finaliza mai rapid această a doua etapă de vaccinare a grupelor vulnerabile, cu atât riscul să avem o presiune pe sistemul de sănătate va fi mai mic”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:34 - Zelenski, despre situația din Donbas: „Acolo este iadul. Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni”
07:13 - G7 va trimite un ajutor de 18,4 miliarde de dolari Ucrainei. Grupul este pregătit „să facă mai mult dacă este nevoie”
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”