Raed Arafat a anunțat reducerea perioadelor de carantină și introducerea carantinei în cazul contacților direcți ai celor infectați COVID / Explicațiile secretarului de stat (VIDEO)

Raed Arafat a anunțat reducerea perioadelor de carantină și introducerea carantinei în cazul contacților direcți ai celor infectați COVID / Explicațiile secretarului de stat (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat, vineri, reducerea perioadelor de carantină. Șeful DSU a punctat că noile termene sunt valabile inclusiv pentru cei intrați deja în țară și care au primit deja decizii de carantinare. Hotărârea CNSU în acest sens va fi publicată azi în Monitorul Oficial, iar de mâine va fi în vigoare.

Măsurile vizează persoanele care vin din zonele roșii și contacții direcți ai persoanelor cu SARS-CoV-2.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Arafat, despre noile perioade de carantină

„Avem reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentu ucele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

Introducerea carantinei cu privire la contacții direcți ai persoanelor confirmate cu duratele prevăzute anterior. Deci aceleași reguli vor fi: dacă e vacciantă sau trecută prin boală, atunci are 5 zile carantină, dacă nu e vaccinată are 10 zile carantină. Persoanele contact direct – aici definiția e în acte ale Ministerului Sănătății.

Introducerea excepției de la carantină pentru personalul navigant martim român și care lucreză pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze în zona exclusiv economică a României.

Foarte important: reducerea perioadei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezentei Hotărâri și aplicarea termenelor din prezenta Hotărâre. Cine a intrat ieri, de exemplu, și a primit carantină 10 zile și e vaccinat sau trevut prin boală se reduce la 5 zile, dacă a primit 14 zile, că nu a avut test când a intrat în țară se reduce tot la cinci zile.

Hotărârea urmează să fie publicată azi în Monitorul Oficial, deci de mâine va fi valabilă”, a anunțat Arafat.

Persoanele care au COVID stau în izolare 7 zile, dacă au o formă ușoară sau medie.

HCNSU nr 2 din 07 01 2022 final

Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic

Tot vineri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat lista țărilor și teritoriilor care prezintă risc epidemiologic ridicat, din cauza răspândirii coronavirusului:

Anexa la HCNSU nr 2 din 07 01 2021