CORONAVIRUS | Raed Arafat: „Trebuie să învăţăm să trăim cu virusul”

CORONAVIRUS | Raed Arafat: Trebuie să învăţăm să trăim cu virusul

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, este de părere că România nu a ajuns încă în vârful epidemiei de coronavirus.

Totuși, Raed Arafat a putut face o estimare legată de o eventuală dată la care restricțiile implementate de autorități, prin mai multe ordonanţe militare, ar putea fi relaxate.

„Poate vom avea un platou, apoi începem să scădem. Vom putea spune mai multe după perioada Paștelui sau la finalul lui aprilie. La acest moment, dacă ne relaxăm prea devreme, riscăm să explodeze situația și să nu o putem controla”, a declarat Raed Arafat, care vede totuși o rază de speranță, afirmând că nu putem rămâne izolați pe viață și, dacă vom continua să respectăm regulile impuse de autorități, ne vom obișnui cu acest stil de viață, până la apariția unui vaccin și la eradicarea virusului.

„Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus”, spune Arafat, care a subliniat că nu este momentul încă pentru o relaxare a măsurilor impuse de starea de urgență, care a fost prelungită în România cu încă 3 de zile.

România se apropie de un platou al infecției

Și Premierul țării a declarat, într-o intervenție la B1TV, că se observă o tendință de apropiere de un platou, adică de un număr constant de cazuri noi, dar suntem departe de momentul în care să ne relaxăm, făcând apel la cetățeni să respecte în continuare condițiile de izolare.

Mai mult, Ludovic Orbana explicat că o parte dintre echipamentele de protecție specifice luptei cu COVID-19 sunt produse pe plan intern.

„Deja se produc în România măști chirurgicale, combinezoane, substanțe dezinfectante, iar numărul producătorilor va crește. Avem încredere că, după 15 aprilie, vor putea pune în funcțiune utilajele achiziționate”, a declarat prim-ministrul României.

Paștele în izolare

În contextul apropierii Sărbătorilor Pascale, atât pentru credincioșii catolici (12 aprilie) cât și pentru cei ortodocși (19 aprilie), Președintele României este de părere că românii ar fi tentați să se reunească cu familia și prietenii, ceea ce ar duce la un nou val de infectări cu noulcoronavirus, făcând apel la izolare, dar adresându-se și românilor din diaspora, pentru a nu reveni în țară, deoarece vor fi plasați automat în carantină.

„Eu, personal, voi sărbători duminică. Voi sta acasă, împreună cu sotia mea. Vom fi doar noi doi. Nuvom merge la Biserica. Vom urmări liturghia de la televizor. Asta, dragi români, așteptși de la voi. E greu. Nu mai putem să ieșim afară de data asta cu prietenii. Dacă acum scăpăm din mână pademia va fi foarte greu apoi”, a subliniat șeful statului.

Totodată, Iohannis a mai punctat că măsurile de relaxare în fața pandemiei de COVID-19, adoptate de alte țări, nu se aplică și în cazul nostrum.

„În România, nu suntem în astfel de fază. Numărul de cazuri crește, numărul de persoane infectate crește. Noi nu suntem în faza în care putem să ne relaxăm. Depinde de noi cât mai durează până putem să venim cu nu plan de relaxare măsurilor”,a spus președintele.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“