Raport mușamalizat: Statul a ascuns neregulile de la autostrada Sibiu-Orăștie (VIDEO)

Raport mușamalizat: Statul a ascuns neregulile de la autostrada Sibiu-Orăștie (VIDEO)

Neregulile de pe Sibiu – Orăștie, mușamalizate de stat! România a pierdut nu mai puţin de 100 de milioane de euro la construcţia autostrăzii Sibiu-Orăştie pentru simplul motiv că nu a mai trimis Bruxelles-ului explicaţiile promise ce vizează nereguli semnalate de experţi europeni. Aceştia arătau în 2012 că toate cele patru contracte pentru construirea Autostrăzii Sibiu – Orăştie au fost atribuite ilegal, potrivit B1 TV.

Autostrada Sibiu-Orăştie a fost inaugurată cu o zi înainte de alegerile prezidenţiale din 2014 şi închisă nouă luni mai târziu. Nu a fost reparată nici până în ziua de astăzi. Potrivit unui audit european, problemele au pornit încă din faza de proiect adica…. din 2012 înainte să fie turnat primul metru pătrat de asfalt.

Perspectiva pierderii unui sfert din finanţarea acordată de Comisia Europeană, 101 milioane de euro, s-a conturat încă de acum patru ani. Concret, un raport de audit realizat de experţi europeni în martie 2012 arăta că toate cele patru contracte pentru construirea Autostrăzii Sibiu – Orăştie au fost atribuite ilegal. Potrivit digi 24, explicaţia ar fi aceea că firmele câştigătoare au fost lăsate de autorităţi să depună acte la dosarele de licitaţie, după termenul limită.

Statul a ascuns neregulile de la autostrada Sibiu-Orăștie

#DIRECT_ONE_c1ekes#

Statul român avea şase luni la dispoziţie să conteste sancţiunea, potrivit procedurilor europene.

" Eu, în momentul în care am primit acest raport, această schiţă de raport, în 24 de ore am fost la Bruxelles, în 24 de ore eram deja în discuţii cu adjunctul de la DG Regio. Am prezentat toate argumentele noastre, într-o săptămână m-am văzut cu comisarul european de resort, i-am prezentat din nou toate argumentele, şi i-am spus că România se va prezenta şi îşi va susţine bineînţeles punctul de vedere", a declarat Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor,

Ministerul Transporturilor a decis să facă propriul audit. Un contract de aproape 1,9 milioane de euro a fost atribuit firmei European Funds Invest. Raportul de audit al Guvernului nu a mai ajuns însă niciodată la Bruxelles. Daniela Drăghia, director la CNADNR în perioada respectivă, a declarat că nu are cunostință de documentul pentru care s-au plătit aproape 2 milioane de euro.

Odată cu schimbarea de Guvern din mai 2012, conducerea Transporturilor a fost preluată de Ovidiu Silaghi. Noul ministru nu a mai trimis Comisiei Europene auditul propriu şi nici nu s-a mai prezentat la întâlnirile cu oficialii europeni stabilite de predecesorul său.

" Corecţiile nici măcar nu erau atât de grave în perioada aia, pentru că banii… plătea statul român diferenţa aia, dar banii rămâneau tot în coşul de program de transporturi. Deci puteau fi folosiţi pentru alte proiecte. Ăsta era avantajul acelui ciclu financiar", a afirmat Ovidiu Silaghi, un alt fost ministru al Transporturilor.

Și miniștrii tehnocrați par că încearcă să ascundă problemele sub pres. Actualul ministru al Transporturilor, Dan Costescu, susţine că autostrada Sibiu-Orăştie nu e singura cu probleme în ochii experţilor europeni, iar sumele pierdute s-au tot acumulat în ultimii cinci ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe