”Procesul de revizuire și modernizare a programelor școlare și a manualelor continuă și va fi dus până la capăt”, susține ministrul Educației, Remus Procopie, ca răspuns la un comunicat al Uniunii Editorilor. Totodată, Pricopie îi acuză pe editori că sunt profitori și că ”se ascund în spatele unor comunicate de presă și lansează din când în când informații și acuzații false”, potrivit unui comunicat citat de Hotnews.
Uniunea Editorilor din România a avertizat luni, printr-un comunicat de presă, că ne aflăm la sfârșitul anului și Ministerul Educației nu a început organizarea licitației de manuale noi pentru clasele a III-a și a IV-a.
„Ne așteptam cu toții ca specialiștii și conducerea ministerului să tragă toate învățămintele din organizarea dezastruoasă a licitației pentru noile manuale destinate claselor I și a II-a și să demareze, cel târziu la 15 septembrie 2014, procedurile premergătoare achiziției de manuale pentru clasele a III-a și a IV-a, prin aprobarea programelor scolare”, a se arată în comunicatul UER.
La aceste afirmații, ministrul Educației a răspuns tot printr-un comunicat prin care respinge informațiile promovate în spațiun public de UER.
„Resping categoric informațiile false promovate în spațiul public de Uniunea Editorilor din România. Procesul de revizuire și modernizare a programelor școlare și a manualelor continuă și va fi dus până la capăt, deoarece este fundamental pentru dezvoltarea și creșterea performanței în sistemul educațional românesc. Este foarte ușor pentru unii editori să se ascundă în spatele unor comunicate de presă și să lanseze din când în când informații și acuzații false, dar mă întreb câți dintre acești profitori, care nu au făcut decât să se îmbogățească pe spatele elevilor și al părinților, au curajul să se uite în ochii celor pe care i-au secătuit de bani, prin intermediul a tot felul de culegeri și materiale didactice auxiliare”, a afirmat demnitarul.
Pricopie îi asigură pe editori, pe părinți, elevi și profesori că procesul de introducere a manualelor digitale va merge mai departe, chiar dacă acest lucru afectează interesele financiare ale editorilor, „nevoiți” acum să-și treacă produsele printr-un sistem clar și transparent de validare.
Potrivit ministrului, editorii nu mai pot vinde „orice, nu mai pot băga mâna în buzunarele părinților, iar acest lucru îi deranjează”.
„Ar trebui totuși să realizeze că, cel puțin de această dată, cei care țipă mai tare nu reușesc să se impună. Profesorii care au ales manualele de lucru la clasă nu i-au validat pe impostori și pe cei care vor să facă afaceri în școală, ci au ales calitatea și interesul copiilor”, susține ministrul, potrivit comunicatului citat.
Declarația ministrului Educației vine în contextul în care Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a găsit de două ori nereguli în modul în care Ministerul Educației a evaluat ofertele de manuale primite de la edituri și a obligat Ministerul să refaca evaluările. Dacă inițial Ministerul Educației a desemnat doar două edituri câștigătoare la manualele de Comunicare și Matematică (clasele I și a II-a), dupa ce CNSC a pus Ministerul să reevalueze ofertele s-a dovedit că și alți patru ofertanți trebuiau declarați câștigători.