Reportaj BBC Travel în Transilvania, despre satele Viscri, Criț, Biertan: Este unul dintre cele mai fascinante peisaje culturale din Europa

Reportaj BBC Travel în Transilvania, despre satele  Viscri, Criț, Biertan: Este unul dintre cele mai fascinante peisaje culturale din Europa
satele Viscri, Criț, Biertan: Este unul dintre cele mai fascinante peisaje culturale din Europa, sursa foto: captură YT

Viața în Târnava Mare nu s-a schimbat aproape deloc în ultimele secole, oferind o perspectivă prețioasă asupra tradițiilor străvechi care încă mai dăinuie în satele sale săsești. Aceasta este concluzia jurnaliștilor britanici de la BBC, veniți în mijlocul Transilvaniei, pe urmele prințului Charles, informează Turnul Sfatului, care citează BBC Travel.

Regiunea a fost colonizată în secolul al XII-lea de sași

”Ocupând un triunghi rural în centrul României între orașele istorice Sighișoara, Brașov și Sibiu, Târnava Mare este unul dintre cele mai fascinante peisaje culturale din Europa.

Regiunea a fost colonizată în secolul al XII-lea de sași din ceea ce sunt astăzi părți ale Germaniei, Franței, Belgiei, Luxemburgului și Țărilor de Jos, invitați aici de regele Géza al II-lea al Ungariei sub auspiciile stabilirii unei economii proprii – dar cu obiectivul real de a apăra zonele îndepărtate ale regatului său de turcii care făceau raiduri.

Aceștia au colonizat o fâșie de pământ fertil la nord de Munții Carpați, au construit biserici fortificate pentru a se adăposti în caz de asediu și au format comunități agricole robuste la scară mică”, descriu zona jurnaliștii de la BBC.

Este descrisă mai departe activitatea MET și Experience Transylvania, care este o rețea de pensiuni săsești în Viscri, Criț și în alte câteva sate din zonă, restaurate cu fidelitate și decorate cu mobilier original. Majoritatea caselor sunt administrate de familii locale instruite de către Mihai Eminescu Trust.

Reclamă și pentru prințul Charles care are în zonă mai multe case

Nu este uitat nici prințul de Wales, care are în această zonă mai multe case care sunt deschise turiștilor.
”Este un vizitator regulat al Transilvaniei de mai bine de 25 de ani și a înființat un centru de formare în partea de jos a satului Viscri, care oferă ucenicie localnicilor în conservarea patrimoniului arhitectural și a meșteșugurilor tradiționale.

Prințul Charles de Wales este moștenitorul tronului britanic. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Matthew Horwood

MET, de asemenea, a ajutat mai mulți dintre țesătorii, tâmplarii și fierarii din regiune să își lanseze propriile afaceri în ultimii ani și a avut un rol esențial în restabilirea artei pierdute a fabricării cărămizilor și țiglelor în Viscri, parte a unei reînnoiri mai ample a meșteșugurilor și meseriilor străvechi din întreaga Târnavă Mare”, scriu jurnaliștii de la BBC Travel.

Urmăriți B1TV.ro și pe