Rețeaua de magazine SPAR Austria nu mai comercializează produsele pădurilor românești (VIDEO)

Rețeaua de magazine SPAR Austria nu mai comercializează produsele pădurilor românești (VIDEO)
Foto: assaabloy.com

Compania Holzindustrie Schweighofer a pierdut parteneriatul cu SPAR Austria, parte a grupului SPAR, una dintre cele mai mari rețele de magazine din Europa, potrivit romaniacurata.ro.

SPAR Austria a anunțat într-un mesaj postat pe pagina oficială că „ne-am schimbat deja furnizorii noștri. Materia primă are certificare fermă FSC”.

Răspunsul vine după ce Gabriel Păun, de la Agent Green, a postat pe pagina de Facebook a SPAR Austria articolul de săptămâna trecută dinDer Spiegel (detalii aici) care informează despre pierderea de către Schweighofer a certificării de sustenabilitate FSC.

„SPARAustria este unul dintre cei mai cunoscuți clienți ai Holzindustrie Schweighofer în Austria care vând produse din lemn românesc.În mod absolut ridicol, produsele vândute deși provin din păduri virgine din Parcul Național Retezat, fiind cele mai valoroase pentru natură, sunt cele mai ieftine la raft, fiind practic vândute ca un banal lemn de foc sub forma de brichete și peleti.”, a declarat Gabi Păun pentru RC.

Rețeaua de magazine SPAR Austria nu mai comercializează produsele termitei pădurilor românești

„I-am informat pe reprezentanții SPARîncă din anul 2014 că sunt probleme cu legalitatea lemnului și că Schweighofer a mințit în privința angajamentului de a nu procesa lemn din parcuri naționale. Investigația noastră (vezi video mai jos – n. RC) a arătat că angajamentul lor nu avea nici o acoperire, 500 de camioane încărcate cu lemn de conifere ieșind în anul 2014 din Parcul Național Retezat. Exploatat de firma Susai, lemnul a luat calea fabricilor din Sebeș ale Schweighofer și Kronopsan. Ulterior Schweighofer a fost prinsă de Ministerul Mediului cu peste 100.000 metri cubi ilegali, iar cazul a fost preluat de DIICOT.

Veștile au ajuns atât la ORF, televiziunea națională din Austria, cât și la toate publicațiile majore. Am transmis informațiile către SPAR via email, dar mereu am fost ignorați. Au răspuns mereu însă pe Facebook, unde sunt mai mulți ochi. Inițial au răspuns că Schweighofer nu are probleme cu autoritățile din România și, în plus au certificate PEFC și FSC. Când s-a pus DIICOT-ul pe ei, s-au mai prevalat doar de FSC. Acum, că au pierdut și FSC-ul, n-au mai avut încotro și ne-au răspuns, tot pe Facebook (vezi foto, în stânga – n. RC), că și-au schimbat furnizorul de brichete și de peleți”, a precizat Gabi Păun.

Reprezentantul Agent Green a mai menționat că decizia SPAR vine după ce în 2015 retailerul a încercat să ascundă proveniența peleților. Acesta a modificat etichetele produselor, pentru a nu se ști că provin de la Schweighofer, din România.

Decizia SPAR vine în contextul în care legislația europeană conține sancțiuni și pentru comercializarea lemnului și a produselor din lemn exploatat ilegal.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)