Ridicarea stării de alertă din 9 martie 2022. Ce restricții vor fi eliminate în România

Ridicarea stării de alertă din 9 martie 2022. Ce restricții vor fi eliminate în România
Foto: Pexels.com

Starea de alertă nu va mai fi prelungită în țara noastră, după cum a explicat chiar președintele Klaus Iohannis, săptămâna trecută. Odată cu ridicarea stării de alertă, din data de 9 martie vor fi eliminate mai multe restricții pe care românii le-au avut în ultimii doi ani.

O serie de restricții vor dispărea odată cu ridicarea stării de alertă, având efecte atât asupra persoanelor fizice, cât și pentru firme și companii. Din martie 2019 și până în martie 2022, în România au existat o serie de restricții pentru combaterea pandemiei de COVID-19, dar și măsuri pentru susținerea agenților economici care au fost nevoiți să își suspende activitatea din cauza restricțiilor.

Ridicarea stării de alertă în România

Țara noastră se pregătește de ridicarea stării de alertă, începând cu data de 9 martie 2022. Președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul săptămâna trecută, când a afirmat că starea de alertă nu va mai fi prelungită pe teritoriul României, din luna martie.

Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă descendentă accelerată, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea aceste situaţii, decizii cu un impact major pentru viitor.

Am convocat astăzi o şedinţă de evaluare cu toţi responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România”, a anunțat șeful statului.

Ce restricții vor fi ridicate, începând cu 9 martie 2022

Ultima prelungire a stării de alertă a fost realizată la data de 4 februarie și viza perioada 7 februarie 2022, până la 22 februarie 2022. Astfel, din data de 9 martie 2022, în România ar urma să fie ridicate următoarele restricții:

  • Dispare obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în centrele comerciale, în restaurante și în instituțiile culturale;
  • Va fi eliminată obligativitate purtării măștii de protecție în aer liber;
  • Activitățile de zi cu zi nu vor mai ține cont de rata de infectare din fiecare localitate sau județ;
  • Magazinele și localurile vor pute fi deschise și după ora 22:00;
  • Elevii nu vor mai face cursurile fizic sau online, în funcție de numărul de paturi de ATI ocupate;
  • Angajații nu vor mai lucra în regim de telemuncă sau hibrid, iar programul ar urma să nu mai fie decalat în instituții.

Ce efecte ar urma să aibă starea de alertă, ridicată din data de 9 martie 2022

Odată cu ridicarea stării de alertă se vor schimba și anumite măsuri, ale căror efecte nu vor mai fi în vigoare din luna martie a acestui an. Spre exemplu, odată cu ridicarea stării de alertă:

  • Actele expirate pe durata stării de alertă vor mai putea fi folosite doar până în luna iunie;
  • După terminarea stării de alertă, la 30 de zile, procesele civile și penale se vor desfășura conform vechilor reguli normale;
  • Odată cu ridicare stării de alertă vor dispărea și interdicțiile de debranșare de la apă, lumină și gaze;
  • De la finalul lunii martie, consultațiile pacienților bolnavi de COVID-19 nu se mai acordă și persoanelor neasigurate;
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”