Robert-Aurelian Șova, pe B1 TV, despre abuzul politic care amenință patrimoniul de zeci de milioane de euro al CECCAR: „Efectul unei astfel de modificări va putea fi unul major în dosarele de evaziune fiscală” (VIDEO)

Robert-Aurelian Șova, pe B1 TV, despre abuzul politic care amenință patrimoniul de zeci de milioane de euro al CECCAR: „Efectul unei astfel de modificări va putea fi unul major în dosarele de evaziune fiscală” (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Robert-Aurelian Șova, președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), a vorbit despre abuzul politic care amenință un patrimoniu de peste 45 de milioane de euro și spune că modificarea legislativă cu pricina va avea un efect major și în dosarele de evaziune fiscală aflate pe rol. El a comentat situația, luni, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Robert-Aurelian Șova, pe B1 TV, despre abuzul politic care amenință patrimoniul de zeci de milioane de euro al CECCAR

„Am să încep prin a face precizarea că în legătură cu amendamentele depuse la Cameră, conform documentelor pe care noi le-am depus, nu avem niște nume concrete, s-au făcut doar niște precizări de faptul că sunt deputați din două partide politice”, a declarat președintele CECCAR.

El a oferit detalii despre competența expertului contabil în materia expertizelor contabile fiscale și despre cum s-au lămurit aceste aspecte de-a lungul timpului.

„În realitate, din 1994, expertul contabil a fost competent să facă astfel de expertize, pentru că, știm cu toții, un bilanț contabil conține nu numai o transpunere în sistemul contabil al operațiunilor economico-financiare, ci și tratamentul fiscal. Este evident că această competență a existat dintotdeauna și va exista. Mai mult decât atât, jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție a lămurit această chestiune, pentru că acest demers de a limita competența expertului contabil în materie fiscală s-a întâlnit ca practică și în cadrul proceselor, dar acestea au fost respinse ca nefiind conforme cu realitatea și cu legislația”, a continuat Robert-Aurelian Șova.

Întrebat ce își scop are propunerea legislativă respectivă, președintele CECCAR a susținut: „Această propunere de lege vrea să spună că de la momentul în care ea va intra în vigoare, dacă va intra în vigoare acest amendament, practic expertul contabil nu va mai avea competența să facă acest tip de expertiză decât dacă mai are o calificare suplimentară, aceea de consultant fiscal”.

„Bun, gândiți-vă că în momentul de față sunt pe rol destul de multe dosare în instanță sau în cercetarea penală unde sunt numiți, conform practicii actuale, experți contabili care unii dintre ei, poate majoritatea, nu au și această calificare de consultant fiscal. Care va fi rezultatul? Rezultatul va fi că în momentul în care se va depune expertiza, iar partea va fi nemulțumită, va contesta așa cum s-a făcut și în instanțe, acum având o bază legală”, a mai spus el.

Totodată, întrebat de ce și-ar mai lua o calificare suplimentară un expert contabil, oficialul a afirmat: „Logica noi nu am văzut-o și nici nu o vedem, nici instanțele n-au văzut-o până în acest moment. Ceea ce este foarte important este să se înțeleagă că efectul unei astfel de modificări va putea fi unul major în dosarele de evaziune fiscală care sunt pe rol”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
12:04 - Rareș Bogdan și liderul grupului PPE, în drum spre Viena pentru „ultimul asalt” privind aderarea României la Schengen: „Ne vom afla față în față cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei”
11:56 - Ayatollahul Khamenei cere reexaminarea sistemului cultural al Iranului, în contextul protestelor fără precedent
11:52 - După protestele fără precedent, China relaxează restricțiile împotriva Covid-19
11:43 - 25 de persoane reținute pentru un presupus complot de extremă dreapta pentru răsturnarea statului german. Au fost efectuate arestări și în Austria, și în Italia
11:40 - O tânără mămică a avut parte de șocul vieții sale după ce a născut. Totul s-a întâmplat de Sfântul Nicolae
11:33 - Sărbători fără colindători? Orașul în care cei care pleacă la colindat riscă amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei
11:21 - Reacția lui Culiță Sterp la apariția informațiilor conform cărora ar fi omorât un om: „M-ați făcut criminal, asta nu o să rămână așa”. Ce măsuri va lua artistul
11:20 - Surse: România insistă pentru un vot pe aderarea la Schengen în Consiliul Justiție și Afaceri Interne. Țara noastră ar putea fi primită în ciuda opoziției manifestate de Austria, într-o premieră istorică (VIDEO)
11:13 - Cine e Jenna Ortega, actrița principală din Wednesday. Detalii pe care nu le știai despre ea
10:59 - Antonio Guterres (ONU): Omenirea a devenit o armă de extincție în masă. Lăsând la o parte visurile iluzorii ale miliardarilor, nu există o Planetă B / Canada cere o țintă de 30% pentru conservarea naturii