România, în cea mai fierbinte vară din ultimii 50 de ani: Lunile august și septembrie aduc temperaturi ridicate

România, în cea mai fierbinte vară din ultimii 50 de ani: Lunile august și septembrie aduc temperaturi ridicate

România are parte de temperaturi istorice vara aceasta. Astfel luna iulie a fost cea mai călduroasă lună din 1961 până în prezent, temperatura maximă ajungând la valoarea de 42,4  grade Celsius  la Giurgiu. Iar meteorologii de la Centrul European pentru Prognoză spun că atât în luna august cât şi în septembrie, temperaturile pot depăşi pragul de 35 de grade.

Specialiştii spun că frecvenţa mare a zilelor caniculare a făcut ca luna trecută  să fie cea mai călduroasă din 1961 şi până în prezent.

„În iulie 2007, deşi au fost valori de peste 40 grade la cel puţin o staţie meteo din fiecare regiune agricolă din România, frecvenţa şi durata zilelor consecutive mai reduse comparativ cu iulie 2012 a situat această lună pe locul al doilea în topul primelor cinci luni iulie cele mai călduroase din ultimii 52 de ani în România, după iulie 2012”, a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM, pentru Adevărul.

Anul acesta vara se prelungeşte. Specialiştii de la Centrul Euorpean pentru prognoză spun că august va fi o lună călduroasă, în care vor putea apărea şi avertizări de caniculă, cu temperaturi ce pot depăşi 35 de grade. Cantităţile de precipitaţii vor fi sub normele climatologice în sudul, sud-estul şi local în vestul teritoriului, iar în rest vor fi apropiate de mediile multianuale lunare.

Şi prima lună calendaristică de toamnă se anunţă călduroasă. Septembrie va debuta cu temperaturi de vară. Totodată, meteorologii spun că precipitaţiile vor fi mai abundente decât în mod obişnuit în întreaga ţară.