România, la un pas de epidemie de gripă. Ce se va întâmpla cu școlile dacă aceasta va fi declarată oficial

România, la un pas de epidemie de gripă. Ce se va întâmpla cu școlile dacă aceasta va fi declarată oficial
Sursa Foto: Hepta/ Zuma Press / Andre Malerba

Există posibilitatea ca în România să fie declarată epidemie de gripă, ceea ce presupune introducerea unor noi reguli în unitățile sanitare, inclusiv purtarea unui echipament de protecție de către medici. Oamenii sunt sfătuiți să revină la purtarea măștii de protecție și la evitarea locurilor aglomerate.

În ceea ce privește veștile oferite de medici, acestea nu sunt deloc optimiste: „Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine”, a spus directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu.

România, la un pas de epidemie de gripă

În ultimele săptămâni numărul infectărilor a crescut în mod alarmant, cei mai afectaţi fiind copiii şi persoanele vârstnice. În perioada 19 – 25 decembrie au fost raportate la nivel naţional 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii, informa la finalul săptămânii trecute Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. În aceeaşi perioadă a anului 2021 se înregistrau 38.322 de cazuri, scrie RomâniaTV.

În plus, în afara faptului că spitalele sunt aglomerate de numărul mare de cazuri, România se confruntă cu lipsa medicamentelor antitermice și antiinflamatoare, dar și a celor folosite pentru gripă, precum Tamiflu.

Din păcate, așteptările autorităților în ceea ce privește numărul de cazuri este că acestea vor fi în continuă creștere în perioada următoare.  Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că vor fi luate mai multe măsuri pentru limitarea răspândirii virozelor.

„Așteptăm cifrele de mâine, joia se face bilanțul. E foarte probabil să avem a treia săptămână de creștere consecutivă. În funcție de situația de joi se va declara epidemia de gripă. Nu se introduc restricții, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica măsurile pentru protecția personalului medical și a pacienților, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu”, a spus Rafila.

„Orice persoană care e răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar pentru că cel mai important să fii izolat şi să nu transmiți mai departe infecția respiratorie”, a spus Ministrul Sănătăţii.

Începând de luni, în România se redeschid şcolile şi elevii revin la cursuri. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că nu crede că o să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea unităților școlare.

„Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor școlare în legătură cu ceea ce trebuie făcut în organizarea unităților de învățământ, inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciți, dacă părinții i-au adus la școală, în ciuda faptului că au simptome”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. „Vaccinarea antigripală este recomandată în continuare și pentru personalul didactic”, a mai adăugat Rafila.

Momenta, nu a avut loc o dezbatere în ceea ce privește redeschiderea școlilor și revenirea elevilor la cursuri în contextul înmulțirii cazurilor de gripă, însă purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Corina Preda, a precizat că „dacă situația escaladează și se înmulțesc cazurile de gripă, Ministerul Educaţiei poate cere informare de la MS și recomandări”.

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a afirmat că la unitatea medicală ajung mulţi pacienţi cu infecţii respiratorii care au pneumonii, iar cel puţin în ultima săptămână este mai frecvent virusul gripal, dar şi virusul sinciţial respirator decât virusul SARS-CoV-2, formele de afectare fiind severe, mai ales la persoanele cu comorbidităţi.

Actualele cazuri de gripă şi infecţii respiratorii sunt mai complicate, întrucât „vin însoţite de pneumonii extinse cu floră rezistentă la antibiotice”, a mai spus Beatrice Mahler.

Situația reprezintă o „întoarcere la normal” după perioada pandemiei Covid-19

Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, afirmă că numărul de infecţii respiratorii va fi în continuare mare în ianuarie şi februarie, iar această situaţie reprezintă „o întoarcere la normalitate” după trei ani de pandemie cu noul coronavirus.

„Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine. Discuţia cu epidemia este strict pe criterii epidemiologice. Ţine de număr, ţine de intervalul de timp în care apar cazurile de gripă. Ceea ce mi se pare relevant este în felul următor – indiferent dacă va fi sau nu epidemie de gripă, oricum vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze. Numărul de infecţii respiratorii va fi categoric mare, lucru care se vede din statistici.
Este clar că vom avea în aceste două luni. Partea bună este că modalitatea prin care previn aceste infecţii respiratorii este comună – indiferent că vorbesc de gripă, de SARS-CoV-2 sau de alte infecţii virale cu diferenţa că la gripă am puterea de a mă vaccin antigripal şi a face o prevenţie efectivă, cum pot să o fac şi la SARS-CoV-2. La alte infecţii virale nu pot”, a afirmat Marinescu, miercuri.

Atât Beatrice Mahler, cât şi Adrian Marinescu susţin că reîntoarcerea elevilor la cursuri va duce la creştere circulaţiei virusurilor.

„Cu siguranţă că da (începerea şcolii va înlesni transmiterea – n.r.). Este de aşteptat să crească circulaţia virusurilor. Trebuie prudenţă şi să luăm în calcul, fără să fie un capăt de ţară, că lucrurile acestea, se vor întâmpla. Faptul că va creşte numărul de infecţii nu înseamnă că vor fi severe. Cei mici de cele mai multe ori fac forme uşoare”, a declarat medicul Adrian Marinescu.

„Cred că depinde de fiecare din noi. Cel puţin ce vedem în camerele de gardă acum, după ce o parte din sărbători s-au încheiat, a crescut numărul de pacienţi care se prezintă cu infecţii respiratorii, după Revelion s-a dublat. Ne aşteptăm să avem această creştere şi după ce încep şcolile. Aici depinde foarte mult de felul în care vom gestiona propria noastră sănătate, fiecare din noi. Dacă avem un copil bolnav sau unul din adulţii din casă este bolnav este bine ca acea persoană să nu ajungă în colectivitate, să stea acasă, să aibă grijă de sănătatea lui şi să nu transmită infecţia pe care o are, indiferent de ce virus este cel care produce infecţia”, a afirmat şi Beatrice Mahler.

În acest context, medicii recomandă evitarea zonelor aglomerate, a contactului cu persoanele simptomatice, purtarea măştii în mijloacele de transport şi alte spaţii aglomerate, dar şi respectarea normelor de igienă.

„Sunt lucrurile pe care toţi le ştim şi le-am învăţat în cei trei ani: să evităm zonele aglomerate, mai ales dacă sunt nearisite, mijloacele de transport, evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologie acută. În momentul în care eu am simptomatologie acută mă izolez, nu merg în colectivitate, este vorba de copii. Adultul nu va merge la locul de muncă. Pentru a reduce transmiterea într-o oarecare măsură. Este vaccinare, sunt regulile de igienă, este faptul că masca nu trebuie să fie gândită ca o restricţie, dar este o modalitatea prin care pot să previn. Tocmai în spaţiile închise, în locurile neaerisite, mă refer inclusiv la mijloacele de transport”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe