România, pregătită să primească milioane de vaccinuri antiCOVID. Maria Grapini: „Pfizer are pretenţia să i se plătească toată cota comandată”

România, pregătită să primească milioane de vaccinuri antiCOVID. Maria Grapini: Pfizer are pretenţia să i se plătească toată cota comandată
Foto: Pixabay

România va primi în continuare vaccinuri împotriva COVID-19, după ce producătorul Pfizer a prelungit contractul cu Uniunea Europeană din 2023 până în 2026.

Așadar, milioane de doze noi de vaccin vor ajunge pe teritoriul țării noastre în perioada următoare.

„Pfizer spune că produce mai puţin, dar are pretenţia să i se plătească toată cota comandată”, a explicat europarlamentarul Maria Grapini, potrivit Antena 3.

România va primi noi doze de vaccin împotriva Covid

Chiar și așa, producătorul Pfizer s-a oferit să reducă numărul de doze furnizate cu 40% și să amâne livrarea acestora, potrivit raportului existent.

„Am obținut o reducere semnificativă a dozelor, o prelungire a contractului mult peste 2023 și securitatea aprovizionării în cazul în care sunt necesare mai multe doze”, a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.

Assen Medzhidiev, ministrul interimar al sănătății din Bulgaria, a susținut faptul că țara sa, alături de Polonia, Ungaria și Lituania, s-a opus acordului propus privind surplusul de vaccinuri, lucru care va putea fi preluat și de alte state membre UE.

„Problema e că Pfizer spune că produce mai puţin, dar are pretenţia să i se plătească toată cota comandată”, a explicat europarlamentarul Maria Grapini.

„Achiziţiile publice, unitare, la nivelul Uniunii Europene s-au făcut doar la nivelul contractului. Deci contractul e semnat de Comisie, dar cantităţile au fost solicitate în scris de fiecare stat membru. Deci responsabilitatea milioanelor de doze este a celui din România care, la vremea aceea, a comandat”, a adăugat Grapini.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)