Românii au primit pe cardurile sociale prima tranșă a ajutorului din cadrul programului „Sprijin pentru România”

Românii au primit pe cardurile sociale prima tranșă a ajutorului din cadrul programului „Sprijin pentru România”
Foto: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Peste 12.000 de români au primit pe cardurile sociale prima din cele patru tranșe ale ajutorului în valoare de 250 de lei. Anunțul a fost făcut de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Potrivit sursei, până la data de 1 iulie, peste 500.000 de români vor putea folosi ajutorul financiar din bani europeni.

Prima tranșă de 250 de lei face parte din programul guvernamental „Sprijin pentru România”. Banii vor putea fi utilizați pentru achiziționarea produselor alimentare și meselor calde.

Cardurile sunt distribuite

Potrivit unui comunicat de presă, voucherele sociale sunt încărcate o dată la două luni cu câte 250 de lei, în patru tranșe până la finalul anului.

„Până la sfârșitul acestei săptămâni, aproximativ 350.000 de români vor primi cardurile sociale, care se încarcă pe măsură ce sunt distribuite. Până la data de 1 iulie, peste 500.000 de români vor putea folosi ajutorul financiar din bani europeni pentru achiziționarea alimentelor necesare. Dacă, din motive obiective ce țin de mecanismul etapizat de producție și distribuire, apar mici decalaje, MIPE asigură că nu există riscul ca vreunul dintre potențialii beneficiari să nu primească ajutorul”, arată sursa citată.

Listele beneficiarilor sunt întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Livrarea cardurilor este responsabilitatea Poștei Române, fără cerere din partea beneficiarilor.

„Dată fiind complexitatea logistică a unui asemenea demers derulat la nivel național, pus în practică în numai câteva săptămâni, și având în vedere că peste 2,5 milioane de persoane se bazează pe acest sprijin financiar pentru asigurarea alimentelor de bază, vreau să subliniez din nou mobilizarea exemplară a emitenților de carduri și a angajaților Poștei Române, împreună cu celelalte autorități implicate în validarea și actualizarea permanentă a listelor cu beneficiari. Mobilizare care face parte din seria demersurilor destinate îmbunătățirii siguranței alimentare”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Categoriile de persoane – beneficiari

  1. a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  2. b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  3. c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  4. d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  5. e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
  6. f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Urmăriți B1TV.ro și pe