Românii nu au luat cu asalt farmaciile pentru a achiziționa iodura de potasiu / Doar 5% dintre cei eligibili au cerut rețetă până acum

Românii nu au luat cu asalt farmaciile pentru a achiziționa iodura de potasiu / Doar 5% dintre cei eligibili au cerut rețetă până acum
Sursa: captură video Facebook / Antibiotice Iași

Cu războiul la graniță, dar și cu pericolul unui accident nuclear la câțiva kilometri de țără, românii nu se înghesuie să ridice iodura de potasiu din farmacii, deși aceasta este gratuită, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a îndemnat persoanele eligibile să nu ma stea pe gânduri și să aibă pastilele încă de pe acum, pentru a putea să le ia imeidat, în cazul unui incident.

Chiar și așa, acesta afirmă că doar 5% dintre persoanele eligibile au cerut medicilor de familie o astfel de rețetă, însă cifrele înregistrate în luna august, comparativ cu luna iulie, sunt îmbucurătoare.

Cum se dă iodura de potasiu în farmacii

Alexandru Rafila a precizat că, în luna august, faţă de luna iulie, a fost înregistrată o creştere semnificativă a persoanelor care au solicitat de la medicul de familie prescripţia pentru iodura de potasiu, fiind vorba de o creştere de la 1.200 în iulie la 230.000 în august, ceea ce înseamnă o creștere de aproape 200 de ori, notează ziare.com.

Potrivit declarațiilor făcute de acesta, în România, la ora actuală, există aproximativ 7 milioane de persoane eligibile pentru a primi iodura de potasiu care ar urma să fie folosită numai în cazul unui accident nuclear.

”După un debut anevoios al campaniei, nu ştiu din ce cauză a debutat aşa anevoios, probabil că a fost şi un soi de baraj informaţional legat de această situaţie, în luna iulie am avut doar 1.200 de persoane care au apelat la medicii de familie ca să obţină prescripţie. În luna august avem vreo 230.000, o creştere importantă, dacă comparăm cu cele 7 milioane de persoane eligibile este încă puţin, dar aşteptăm cu încredere şi cifrele din luna septembrie”, a declarat Rafila, la Antena 3.

Rafila îndeamnă populația să achiziționeze iodura de potasiu

”Nu am avut niciodată intenţia să creez panică, dar un comportament responsabil, un comportament preventiv, cred că este de dorit şi mai ales dacă există această posibilitate de a avea iodura de potasiu la domiciliu şi să o utilizez în caz de posibil, nu probabil, ştiţi că e o mare diferenţă între posibil şi probabil.

Posibil orice lucru se poate întâmpla, probabilitatea înseamnă că procentajul care poate duce la acel eveniment nefericit e totuşi consistent. Discutăm de o chestiune posibilă. Nu cred că e târziu ca cei care se prezintă la medicul de familie pentru alte afecţiuni să solicite, odată cu reţeta obişnuită, şi o prescripţie pentru iodura de potasiu, pentru ei şi pentru membrii familiilor lor care se află în situaţia să fie eligibili”, a susţinut Rafila.

Care sunt persoanele eligibile pentru a lua iodura de potasiu

Populația țintă pentru administrarea iodului este sub vârsta de 40 de ani, predispusă la risc de cancer tiroidian. Adulții și copiii de peste 12 ani vor primi 2 comprimate, cei cu vârsta între 3 și 12 ani un comprimat, iar copii sub 3 ani vor primi doze cuprinse între 12,5 și 25 de miligrame de iod, notează europafm.ro.

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în caz de accident nuclear, în primele șase ore de la producerea lui. Scopul lor este de a bloca absorbția radioactivă și se administrează în doză unică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti