Românul care a intrat în cartea recordurilor pentru cele mai multe scrisori primite într-o viaţă de om, premiat de Rusia: “A păstrat vie memoria ostaşilor sovietici şi a contribuit la consolidarea relaţiilor româno-ruse”

Românul care a intrat în cartea recordurilor pentru cele  mai multe scrisori primite într-o viaţă de om, premiat de Rusia: “A păstrat vie memoria ostaşilor sovietici şi a contribuit la consolidarea relaţiilor româno-ruse”
Foto: adevarul

Consulul general al Rusiei în România, Andrey Viktorovich Lanchikov, i-a înmânat lui Gabriel Antoniu Lavrincic, sălăjeanul care a intrat în Guinnes Book, cu cele mai multe scrisori primite într-o viaţă de om, Diploma de Onoare pentru contribuţia la păstrarea vie a memoriei ostaşilor sovietici, dar şi pentru contribuţia la consolidarea relaţiilor româno-ruse.

Un gest menit să evoce şi să omagieze implicarea de o viaţă a lui Gabriel Lavrincic în promovarea limbii ruse, în strângerea relaţiilor fireşti dintre popoarele vecine ( Romania si Rusia) injust ţinute la distanţă şi în intensificarea acţiunilor în favoarea unei cunoaşteri reciproce care să meargă dincolo de propaganda duşmănoasă, de clişeele moştenite sau de prejudecăţile unei culturi superficiale.

Această imagine, mai presus de orice comentariu, este chintesenţa a peste trei decenii de eforturi şi totodată un exemplu de urmat, al celui care a rămas aici şi a continuat şi continuă să creadă în profunzime, în adevăr, în continuitate şi în recunoştinţă şi să militeze pentru aceste valori, cu credinţa unor mari împliniri viitoare care să reaşeze istoria pe făgaşul din care a fost deturnată cândva.

Reamintim că Recordul Mondial la categoria “Cele mai multe scrisori primite și trimise în toata istoria omenirii”, emis de prestigioasa și arhicunoscuta Guinness World Records din Marea Britanie, se află în posesia unui român născut în comuna Marca, județul Sălaj – România. Este vorba de Gabriel Antoniu Lavrincic, cel care deține conform oficialilor Guinness fix 22.018 scrisori primite din URSS. Acesta la vârsta de numai 11 ani in 1986 a construit un „facebook prin scrisori” dand naștere unei ”rețele sociale” în timpurile cand nu existau nici computere, nici măcar scânteia unei idei de ”rețea socială”. Acest Record Mondial face cinste și onoare Românei și nu în ultimul rând Federației Ruse unde s-a scris în sute de publicații despre aceasta realizare.

 Într-o perioadă în care relaţiile româno-ruse nu sunt cele mai cordiale Gabriel Lavrincic este de părere că, clasa politică din România trebuie să i-a exemplul altor ţări importante din Uniunea Europeană şi din lume care în pofida „aşa ziselor sancţiuni“ fac tot posibilul să îşi menţină şi chiar să dezvolte relaţiile comerciale cu Rusia.

“Ideile preconcepute dintre români şi ruşi ar trebui să dispară prin construirea bilaterală de punţi de dialog la toate nivelurile care să ducă la relansarea relaţiilor politico-diplomatice, economice, culturale între România şi Rusia”, a spus Lavrincic, scrie Adevărul

De-a lungul timpului, acesata a editat și cel mai bun ghid de conversaţie româno – rus.

“La spasmele lumii contemporane şi la atitudinea ostilă a unor înalţi factori de răspundere de la noi, acest Ghid vine ca o soluţie şi ca o asumare totală a cooperării şi a bunei vecinătăţi, atît de necesare mediului de afaceri onest şi înalt profesionist. Este o demonstraţie concretă a felului constructiv şi pragmatic în care relaţiile dintre ţările noastre trebuie regîndite şi reclădite, întru mai buna cunoaştere reciprocă şi înţelegere fără de care viitorul nu va fi decît o repetare în buclă a racilelor unui trecut dizarmonic.” crede Lavrincic.

Ultima oră
18:07 - Raed Arafat: La acest moment, întoarcerea la școală e planificată în condiții de normalitate (VIDEO)
17:57 - Moderna anunță că vaccinul său anti-COVID prezintă o eficiență de 93%, chiar și la șase luni de la administrarea rapelului
17:46 - Florin Cîțu dă asigurări că vor fi plătite în continuare facturile aferente proiectelor din PNDL 1 şi 2: Nu e adevărat că au fost întârzieri. Vor fi alocate noi resurse, nu e nicio problemă (VIDEO)
17:25 - Florin Cîţu, întrebat ce măsuri concrete a luat Guvernul în faţa valului 4 al pandemiei: Am ieșit din valurile anterioare mult mai bine decât celelalte ţări. Și acum vom lua cele mai bune soluţii (VIDEO)
17:20 - Bulgaria, în zona portocalie din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19. Autoritățile înăspresc măsurile sanitare. La ce trebuie să fie atenți turiștii
16:59 - De ce nu pot participa decât maxim 500 de persoane la un protest? Raed Arafat: Nu poţi să controlezi situaţia acolo sau să impui măsuri de sănătate publică (VIDEO)
16:44 - Raed Arafat, precizări cu privire la o posibilă carantină națională, în contextul valului patru al pandemiei (VIDEO)
16:40 - Spania: Aproape 2.300 de persoane, testate pozitiv cu coronavirus după ce au participat la festivalurile de muzică din Catalonia
16:29 - Cod portocaliu de grindină și vijelii în aproape toată România. Director ANM: Vântul va sufla cu până la 100 km/h (VIDEO)
16:12 - Încă un incident feroviar pe Magistrala 800 București – Constanța: Unul dintre vagoanele unui tren privat de marfă a deraiat. Care sunt cauzele