Romii care au ocupat Bazilica San Paolo din Roma au primit câte 1.000 euro pentru a pleca

Romii care au ocupat Bazilica San Paolo din Roma au primit câte 1.000 euro pentru a pleca
Foto: telegraph.co.uk

Douăzeci de romi din România, care se numără printre cei care au ocupat, vineri, Bazilica San Paolo din Roma, au primit 1.000 de euro din partea poliţiei Vaticanului, pentru a elibera catedrala înaintea Sărbătorilor de Paşte, relatează The Telegraph. Mai mult, romilor li s-a oferit o călătorie gratuită spre ţara natală.

Romii de naţionalitate română fuseseră evacuaţi, joi, dintr-o tabără ilegală din Roma, şi au ocupat bazilica, în căutare de refugiu. Aceştia au intrat vineri în bazilică, cu intenţia de a rămâne, aducându-şi toate bagajele cu ei.

Poliţia din Vatican a început evacuarea romilor din catedrală, în timp ce pelerini străini şi locali, strigau „ruşine, ruşine”. „Dacă se află aici, au nevoie de ajutor. Ruşine!. Lăsaţi-i să intre!, a mai spus unul dintre pelerinii veniţi să se roage la Bazilica San Paolo.

Poliţia le-a oferit romilor câte 1.000 de euro (  (500 de euro de la Consiliul Local din Roma şi 500 de euro de la Fondul Romano-Catolic de Caritate), pentru a părăsi zona din faţa catedralei.

Circa 150 de romi şi-au instalat corturi în faţa bazilicii, în Vinerea Mare, exprimându-şi nemulţumirea faţă de demolarea taberelor de nomazi, de către autorităţile italiene, care vor să mute femeile şi copiii, fără bărbaţi, în adăposturi, lucru care ar duce la separarea temporară a familiilor.

După îndelungi negocieri, cei 20 de romi români au acceptat, sâmbătă, oferta de 1.000 de euro, pentru a se întoarce în ţară.

Gianni Alemanno, primarul Romei, a declarat de mai multe ori că vrea să distrugă toate taberele de romi din oraş. Până acum, au fost demolate 75 din cele aproape 200.

Ultima oră
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)
22:13 - Loredana Groza, adevărul despre posibila infectare cu COVID-19: Sunt vaccinată și vreau să fac și doza trei
21:56 - Dan Vîlceanu, despre demiterea unor USR-iști din consiliile de administrație: Au folosit aceste companii să-și pună oamenii acolo? Nu am întrebat care sunt USR-iști. Trebuie să îți asumi reforme