Romii care au ocupat Bazilica San Paolo din Roma au primit câte 1.000 euro pentru a pleca

Romii care au ocupat Bazilica San Paolo din Roma au primit câte 1.000 euro pentru a pleca
Foto: telegraph.co.uk

Douăzeci de romi din România, care se numără printre cei care au ocupat, vineri, Bazilica San Paolo din Roma, au primit 1.000 de euro din partea poliţiei Vaticanului, pentru a elibera catedrala înaintea Sărbătorilor de Paşte, relatează The Telegraph. Mai mult, romilor li s-a oferit o călătorie gratuită spre ţara natală.

Romii de naţionalitate română fuseseră evacuaţi, joi, dintr-o tabără ilegală din Roma, şi au ocupat bazilica, în căutare de refugiu. Aceştia au intrat vineri în bazilică, cu intenţia de a rămâne, aducându-şi toate bagajele cu ei.

Poliţia din Vatican a început evacuarea romilor din catedrală, în timp ce pelerini străini şi locali, strigau „ruşine, ruşine”. „Dacă se află aici, au nevoie de ajutor. Ruşine!. Lăsaţi-i să intre!, a mai spus unul dintre pelerinii veniţi să se roage la Bazilica San Paolo.

Poliţia le-a oferit romilor câte 1.000 de euro (  (500 de euro de la Consiliul Local din Roma şi 500 de euro de la Fondul Romano-Catolic de Caritate), pentru a părăsi zona din faţa catedralei.

Circa 150 de romi şi-au instalat corturi în faţa bazilicii, în Vinerea Mare, exprimându-şi nemulţumirea faţă de demolarea taberelor de nomazi, de către autorităţile italiene, care vor să mute femeile şi copiii, fără bărbaţi, în adăposturi, lucru care ar duce la separarea temporară a familiilor.

După îndelungi negocieri, cei 20 de romi români au acceptat, sâmbătă, oferta de 1.000 de euro, pentru a se întoarce în ţară.

Gianni Alemanno, primarul Romei, a declarat de mai multe ori că vrea să distrugă toate taberele de romi din oraş. Până acum, au fost demolate 75 din cele aproape 200.