Sorin Roșca Stănescu s-a prezentat joi dimineață la sediul DNA pentru a da declarații în dosarul creditelor BRD. Acesta a susținut la venire că este atât de inocent încât chiar a dorit să renunțe la propriul avocat și să i se dea unul din oficiu. Totuși, a renunțat la acest demers la insistențele familiei. La ieșirea de la sediul DNA, el a spus că a avut o discuție cu procurorul de caz, a depus documente și i-a fost schimbată încadrarea juridică într-una mai ușoară în dosarul creditelor BRD.
El a pus recentele evenimente pe seama faptului că ar fi o țintă: ”să nu mai scriu, să nu mai spun ce spun despre sistem. Nu voi renunța să scriu. Și în penitenciar am scris zi de zi articole și am învățat încă o dată că libertatea de conștiință și de exprimare e mai importantă decât orice libertate”. El a mai precizat că va veni momenul în care se va referi la persoane anume.
”Am avut de gând să renunț și la avocatul meu și să-mi dea ei avocat din oficiu ca să arăt cât de inocent sunt, dar a insistat familia să nu renunț la avocat”, a susținut SRS, când a ajuns la DNA.
Roșca Stănescu a făcut o serie de referiri și în legătură cu scandalul așa-ziselor lucrări științifice scrise de pușcăriașii vedetă.
El a afirmat că i-a solicitat avocatului său, Dan Chitic, să depună plângere penală contra procuroarei care ”s-a opus punerii mele în libertate. Eu am scris trei cărți și ar fi trebuit să beneficiez de 90 de zile reducere de pedeapsă. dar am beneficiat de 9 zile, nu de 90. Restul le-a mâncat Parchetul printr-un abuz scris negru pe alb. Procuroarea a scris că eu mi-am permis să scriu articole din penitenciar și să-mi exprim opiniile”.
#DIRECT_ONE_wii757#
Jurnalistul s-a referit și la cărțile scrise în perioada în care s-a aflat în detenție precizând că pe două dintre ele le folosește ca material la cursurile pe care le predă la Academia Diplomatică.
El s-a referit și la inițiativele guvernului ce vizează legislația care prevede reducerea pedepselor în funcție de cărțile scrise în penitenciar: ”E bine să se facă anchetă și să fie reformat legislația. Acesta nu e clară și au fost abuzuri din partea unor deținuți, au existat și acte de plagiat. Deci e bine să fie anchetă, dar e dramamtic să se renunțe la posibilitatea pe care o au deținuții de a scrie chiar și literatură. S-a dovedit că rata de recidivă e cea mai redusă printre cei care scriu. Eu sunt unii din campionii scrisului. Eu de 25 de ani scriu cărți. Am scris zece cărți, scriu zi de zi articole”.
SRS a mai spus că nu este posibil să scrii o carte în câteva ore, referindu-se astfel la cazurile unor deținuți celebri despre care s-a spus că au scris cărți în timp-record.
El a mai precizat că, în scrierea celor trei cărți, a fost ajutat de soția lui deoarece în penitenciar nu a avut dreptul de a acces internetul și a dorit să consulte mai multe informații de acolo ”pentru a nu scrie prostii”. Astfel, el și-a rugat soția să-i aducă printate mai multe articole de pe internet.
Profesorul ”Ion Marin a avizat lucrările. Dânsul lucrează la o facultate acreditată de Ministerul Justiției și este profesor în domeniul în care eu am scris. Sunt lucruri noi despre presă, analize care nu s-au mai scris. Dânsul avea calitatea de a face o recomandare pentru scrierea acestor cărți. A făcut ce prevede legea. Nu ne-am consultat pentru că era greu în închisoare să mă consult cu cineva din afară și nici nu era nevoie. Temele nu au mai fost abordate”, a explicat Sorin Roșca Stănescu.
Referindu-se la dosarul în care a fost chemat la DNA, SRS a spus: ”sunt absolut inocent în privința asta. Sunt executat cu toate bunurile mele în toate conturile pe care le-am avut cu mult înainte să se declanșeze o anchetă. Nu am avut nimic de câștigat de pe urma creditului”.