Roșca Stănescu: Am scris trei cărți în penitenciar, dar am beneficiat doar de 9 zile din 90. Restul le-a mâncat Parchetul printr-un abuz. În cărțile mele sunt lucruri noi despre presă, analize care nu s-au mai scris (VIDEO)

Roșca Stănescu: Am scris trei cărți în penitenciar, dar am beneficiat doar de 9 zile din 90. Restul le-a mâncat Parchetul printr-un abuz. În cărțile mele sunt lucruri noi despre presă, analize care nu s-au mai scris (VIDEO)

Sorin Roșca Stănescu s-a prezentat joi dimineață la sediul DNA pentru a da declarații în dosarul creditelor BRD. Acesta a susținut la venire că este atât de inocent încât chiar a dorit să renunțe la propriul avocat și să i se dea unul din oficiu. Totuși, a renunțat la acest demers la insistențele familiei. La ieșirea de la sediul DNA, el a spus că a avut o discuție cu procurorul de caz, a depus documente și i-a fost schimbată încadrarea juridică într-una mai ușoară în dosarul creditelor BRD.

El a pus recentele evenimente pe seama faptului că ar fi o țintă: ”să nu mai scriu, să nu mai spun ce spun despre sistem. Nu voi renunța să scriu. Și în penitenciar am scris zi de zi articole și am învățat încă o dată că libertatea de conștiință și de exprimare e mai importantă decât orice libertate”. El a mai precizat că va veni momenul în care se va referi la persoane anume.
”Am avut de gând să renunț și la avocatul meu și să-mi dea ei avocat din oficiu ca să arăt cât de inocent sunt, dar a insistat familia să nu renunț la avocat”, a susținut SRS, când a ajuns la DNA.

Roșca Stănescu a făcut o serie de referiri și în legătură cu scandalul așa-ziselor lucrări științifice scrise de pușcăriașii vedetă.

El a afirmat că i-a solicitat avocatului său, Dan Chitic, să depună plângere penală contra procuroarei care ”s-a opus punerii mele în libertate. Eu am scris trei cărți și ar fi trebuit să beneficiez de 90 de zile reducere de pedeapsă. dar am beneficiat de 9 zile, nu de 90. Restul le-a mâncat Parchetul printr-un abuz scris negru pe alb. Procuroarea a scris că eu mi-am permis să scriu articole din penitenciar și să-mi exprim opiniile”.

Roșca Stănescu la DNA

#DIRECT_ONE_wii757#

Jurnalistul s-a referit și la cărțile scrise în perioada în care s-a aflat în detenție precizând că pe două dintre ele le folosește ca material la cursurile pe care le predă la Academia Diplomatică.

El s-a referit și la inițiativele guvernului ce vizează legislația care prevede reducerea pedepselor în funcție de cărțile scrise în penitenciar: ”E bine să se facă anchetă și să fie reformat legislația. Acesta nu e clară și au fost abuzuri din partea unor deținuți, au existat și acte de plagiat. Deci e bine să fie anchetă, dar e dramamtic să se renunțe la posibilitatea pe care o au deținuții de a scrie chiar și literatură. S-a dovedit că rata de recidivă e cea mai redusă printre cei care scriu. Eu sunt unii din campionii scrisului. Eu de 25 de ani scriu cărți. Am scris zece cărți, scriu zi de zi articole”.

SRS a mai spus că nu este posibil să scrii o carte în câteva ore, referindu-se astfel la cazurile unor deținuți celebri despre care s-a spus că au scris cărți în timp-record.

El a mai precizat că, în scrierea celor trei cărți, a fost ajutat de soția lui deoarece în penitenciar nu a avut dreptul de a acces internetul și a dorit să consulte mai multe informații de acolo ”pentru a nu scrie prostii”. Astfel, el și-a rugat soția să-i aducă printate mai multe articole de pe internet.

Profesorul ”Ion Marin a avizat lucrările. Dânsul lucrează la o facultate acreditată de Ministerul Justiției și este profesor în domeniul în care eu am scris. Sunt lucruri noi despre presă, analize care nu s-au mai scris. Dânsul avea calitatea de a face o recomandare pentru scrierea acestor cărți. A făcut ce prevede legea. Nu ne-am consultat pentru că era greu în închisoare să mă consult cu cineva din afară și nici nu era nevoie. Temele nu au mai fost abordate”, a explicat Sorin Roșca Stănescu.

Referindu-se la dosarul în care a fost chemat la DNA, SRS a spus: ”sunt absolut inocent în privința asta. Sunt executat cu toate bunurile mele în toate conturile pe care le-am avut cu mult înainte să se declanșeze o anchetă. Nu am avut nimic de câștigat de pe urma creditului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:51 - Este alertă de tsunami în Italia, după cutremurele devastatoare din Turcia / În regiunile sudice traficul feroviar a fost oprit
22:39 - Tanczos Barna: Nu a existat nicio discuție concretă despre scoaterea UDMR din coaliția de guvernare. Sunt convins că ne vom păstra formula de 3+1 și după rocada din mai
22:29 - Primarul unei comune din Bacău s-a ocupat singur de deszăpezirea drumurilor
22:14 - O femeie trăia cu 800 de șobolani în apartament / Autoritățile au intervenit, după ce vecinii au reclamat mirosul insuportabil
22:11 - Florin Cîțu: Nu știe nimeni care este impactul bugetar al proiectului de lege aprobat de Guvern pentru pensiile de serviciu. Pierdem zeci de miliarde de euro dacă nu facem acest jalon din PNRR (VIDEO)
22:10 - Mesajul Regelui Charles pentru Turcia: „Gândurile şi rugăciunile noastre speciale se îndreaptă către toţi cei care au fost afectaţi de acest dezastru”
21:50 - Ahmet Eyüp Türkaslan, portarul antrenat de Marius Șumudică sezonul trecut, a fost găsit mort sub dărâmăturile din Turcia: „Oh, dragul meu frate!”
21:38 - George Simion, despre o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024: „Mai demult excludeam, acum nu exclud în totalitate”
21:32 - Se menține riscul maxim de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș. Până când este valabil avertismentul și care sunt zonele vizate
21:20 - Un bărbat din Satu Mare s-a sinucis! Și-ar fi pus ștreangul la gât în timp ce vorbea la telefon cu cumnata sa