Roșiile celebre din Matca au înregistrat o scădere semnificativă a prețului. Dacă acum două luni un kilogram de roșii se vindea între 14 și 17 lei, în prezent prețul a ajuns la doar un leu sau chiar 50 de bani.
Sorin Dragomir, un legumicultor din localitatea Matca, depinde în principal de legume ca principala sa sursă de venit. În acest an, a avut o producție mare de roșii, însă acum nu mai sunt la mare căutare din cauza excesului de pe piață.
În ultimele zile, prețul la roșii în piața din localitatea Matca a scăzut semnificativ. Acum, costul unui kilogram de roșii este de doar un leu sau 50 de bani.
„Nu se mai caută, deoarece e piața plină. Sunt foarte multe roșii. Se vând cu 50 de bani, 80 de bani și un leu kilogramul. Nu sunt nici cumpărători acum. La început au venit tiruri din Moldova, Ucraina, acum nu mai sunt. Ca să scăpăm de ele, să nu se strice marfa, vindem cu 10 lei baxul de 23 de kilograme”, a spus fermierul Sorin Dragomir, potrivit RTV.
Prețurile roșiilor cresc semnificativ de la producător până în momentul în care ajung în piețe. Deși producătorii le vând inițial la prețuri foarte mici, în piețe acestea sunt comercializate la valori de aproximativ șase lei sau chiar mai mult, adică de aproximativ 6-10 ori mai mari.
Deși producătorii vând roșiile la un preț foarte mic, în piețe acestea sunt comercializate cu prețuri ce pornesc de la 6 lei, adică de cel puțin 6-10 ori mai mare. Această diferență de preț este determinată în principal de intermediari. Potrivit legumicultorilor, ei consideră că fără intermediari ar exista riscul de a rămâne cu marfa nevândută în piață.
„Toată lumea trebuie să trăiască. Noi ne bucurăm că avem cui vinde marfa, că altfel am rămâne cu ea pe piață. Fără intermediari nu știu dacă am putea rezista, în condițiile actuale”, spune producătorul.
Pentru a preveni deteriorarea legumelor, membrii comunității Matca susțin necesitatea înființării unui centru de colectare local cu temperatură controlată. Această inițiativă ar asigura condiții optime de depozitare și ar contribui la menținerea prospețimii produselor legumicole.
„Un astfel de centru ar însemna să avem unde depozita legumele, pe perioada caniculei, pentru ca ele să nu se strice și să le aruncăm la gunoi. Acum, de exemplu, este invazie de roșii în piața din Matca. Nu le mai cumpără nimeni. Un kilogram de roșii se vinde cu un leu kilogramul, poate chiar și mai puțin. În alți ani era piața plină cu castraveți… Tone de castraveți ajungeau la groapa de gunoi, deoarece nu-i cumpăra nimeni”, a declarat Giani Filimon.