În 2025, roșiile de la noi din țară ar putea ajunge un lux la început de sezon, deoarece un kilogram va ajunge să coste între 40 și 60 de lei.
Temperaturile ridicate din această perioadă au fost ideale pentru a plata mai repede roșiile în solare. Fermierii au început deja să planteze răsadurile și își propun să scoată roșiile pe piață chiar înainte de Paște, conform observatornews.ro.
„Pe piaţă cu aceste tomate vom ieşi undeva pe data de 15 aprilie, vom fi în piață cu ele”, spune Dragoş Cosmin, producător local. Totuși,în această perioadă legumicultorii trebuie să își protejeze culturile de temperaturile scăzute. De aceea, sobele și centralele merg constant pentru a păstra o temperatură optimă în sere.
„Încălzim cu aeroterme pentru a usca aerul şi suplimenta căldura. Avem un sistem cu furtune, pentru a încălzi solul și rădăcina. Circulă apă caldă prin aceste furtune. Costurile sunt foarte mari cu încălzirea. Sare de cel puțin 10.000 de euro pe mia de metri pătraţi încălzirea cu tomatele”, adaugă Dragoş Cosmin, producător local.
„Costurile sunt foarte mari cu cărbunele, undeva la 90 de tone de cărbune. Undeva la 25.000 de lei”, spune Viorel Stoichiță, producător.
Fiecare grad în plus în solar va influența direct prețul final al legumelor. Facturile pentru combustibil se ridică la câteva zeci de mii de lei lunar. Dacă anul trecut, la începutul sezonului, un kilogram costa 35 de lei, anul acesta prețul va ajunge la 60 de lei pe kilogram.
„Iau o cantitate mai mică, dar să am certitudinea, dacă s-ar putea, dacă e posibil că mănânc ceva sănătos”; „Luăm mai puţin, mai ales pentru nepoţei”, spun clienţii. „În primul rând sămânța, turbă, mâna de lucru, oamenii cu care lucrezi. După care combustibilul pentru încălzire”, spune Răzvan Sâmpetru, producător local.