Şahul va fi introdus în şcoli ca materie opţională, din toamnă: „În subconștientul copiilor se instalează această înțelegere a faptului că sunt reguli pe care nu le pot încălca”

Şahul va fi introdus în şcoli ca materie opţională, din toamnă: „În subconștientul copiilor se instalează această înțelegere a faptului că sunt reguli pe care nu le pot încălca”
Sursa Foto: Captură Video

De anul viitor, șahul va fi predat în școli ca materie opțională. Inițial, la proiectul pilot vor participa peste 50.000 de copii din școlile primare.

Se pare că până în luna septembrie, peste 3.000 de dascăli vor fi instruiți de antrenori profesioniști, pentru a pregăti la rândul lor copiii care aleg sportul minții, potrivit stirileprotv.ro.

Șahul va fi predat în școli ca materie opțională din septembrie

Anual, antrenorii unei academii de șah din Capitală instruiesc 800 de copii care doresc să facă șah de performanță.

Ținând cont de faptul că în puține școli din România elevii beneficiază de astfel de cursuri, părinții plătesc de la 200 de lei, lunar, pentru antrenamentele celor mici.

„Copiii vin la noi de la vârstă de patru ani și rămân aici până când se lasă de șah, cum s-ar spune. Avem copii și la 70 de ani. Ei vin o dată, de două, trei ori pe săptămână, depinde de nivelul lor și dorința de a progresa.

Avem campioni naționali, avem campioni europeni. Șahul a fost întotdeauna un sport popular în România, doar că nu a fost întotdeauna susținut de către Guvern”, a declarat Alecsandu Oțetea, președintele Academiei de Șah.

Sursa Foto: Captură Video

Astfel, sportul va fi introdus oficial în școli ca disciplină opțională, în septembrie, pentru a implica mai mulți copii.

„Elementul de noutate pe care-l aducem astăzi e faptul că e pentru prima oară când vorbim de o curriculă de educație prin șah, aprobată de Ministerul Educației, care va da posibilitatea cadrelor didactice să facă acest curs de formare”, a transmis Vlad Ardeleanu, președintele Federației de Șah.

„Cadrele didactice își puneau problema dacă ele pot să predea acest opțional, în condițiile în care nu au mai jucat șah până în momentul respectiv. Pas cu pas, începând cu jocuri logice pe table de șah, vor învăța tot ce au nevoie să știe, pentru a utiliza șahul că instrument în educație”, a mai spus managerul de proiect.

Sursa Foto: Captură Video

Odată cu lansarea serialului „Queen’s Gambit” în anul 2020, interesul pentru șah este în creștere în întreaga lume.

„Vorbim nu doar de avantaje de accelerare a cogniției, a calculului matematic, al logicii. Aș vrea să punctez avantaje de dezvoltare a personalității copilului. Trăim într-o lume a vitezei, a lipsei de atenție, una din problemele principale a copiilor e faptul că avem probleme de concentrare.

Datorită social media, trebuie să scrollezi în permanență, șahul e un antidot puternic pentru acest fenomen. Șahul îți dă o anumită rigoare, are o limită de reguli, iar în subconștientul copiilor se instalează această înțelegere a faptului că sunt reguli pe care nu le pot încălca”, a susținut Vlad Ardeleanu, președintele Federației de Șah.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:28 - Vor fi maxim 16 ministere în noul Guvern. Decizia coaliției
17:27 - Gheorghe Ialomițianu: Guvernul actual a sacrificat finanțele României pentru câștigarea alegerilor. Numai de la începutul anului datoria publică până în septembrie a crescut cu 140 de miliarde de lei, mai mult decât în pandemie (VIDEO)
17:04 - Consiliul JAI discută joi despre data de eliminare a controalelor la frontieră pentru România și Bulgaria, anunță MAI. Cătălin Predoiu va participa la eveniment
17:02 - Un italian a rămas fără 33.000 de euro după ce s-a îndrăgostit de o româncă. Cum l-a păcălit
17:01 - Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Atacul cibernetic asupra Electrica a aparţinut grupării Lynx Ransomware
16:59 - Cunoscut epidemiolog din România, despre Boala X: „Rata de mortalitate este 7,6%. La COVID era de 1%”. Care sunt cele mai frecvente simptome
16:43 - Prima reacție a lui Clotilde Armand după pierderea procesului cu ANI: „Justiția lui Ciolacu funcționează” / „Voi ataca decizia la instanțele europene”
16:42 - Macron și Tusk vor discuta despre o forță de menținere păcii în Ucraina, cu 40.000 de trupe străine
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)
16:29 - Ghețarii din Italia au continuat să se retragă în 2024. Întregul arc alpin se topește