Salariile angajaților din sistemul sanitar cresc cu 25% începând de joi

Salariile angajaților din sistemul sanitar cresc cu 25% începând de joi
Foto: gandul.info

Peste 200.000 de angajaţi din sistemul sanitar vor avea salariile mărite cu 25% începând de joi. La rândul lor, funcţionarii din administraţia publică locală ar putea beneficia de măriri salariale cu până la 12%, în funcţie de decizia autorităţilor locale, informează Mediafax.

Guvernul a aprobat, în august, Ordonanţa de Urgenţă privind majorarea, de la 1 octombrie, a salariilor din sistemul sanitar cu 25%, iar actul normativ prevede şi creşterea unor sporuri, dar şi facilităţi pentru medicii rezidenţi. Astfel, aceasta prevede majorarea cu 25% a cuantumului sporurilor pentru condiţii de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul brut lunar, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Urmare a deciziei de mărire a salariilor din sistemul sanitar, cadrele didactice au cerut și ele creşteri de 15% de la 1 noiembrie sau de 20% de la 1 decembrie, ameninţând cu proteste. Decizia de declanșare a protestelor a fost amânată până pe 10 octombrie, când reprezentanții guvernului vor transmite clar cu cât pot să le mărească salariile profesorilor și de la ce dată.

Proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede creşteri salariale în Educaţie, Administraţie şi Sănătate, ar urma să ajungă în Parlament pentru dezbatere în sesiunea de toamnă.

Angajații din sistemul sanitar sunt, astfel, primii care vor avea salarii mărite după ce au fost majorate indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii, miniştrilor, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ şi celui al Curţii de Conturi, şefului Secretariatului General al Guvernului şi cel al Cancelariei premierului.