Sandra Alexiu, preşedinte al Asociației Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov, despre reacțiile alergice după vaccinarea anti-COVID: „Reacția alergică apare la scurt timp, în primele 15 minute”

Sandra Alexiu, preşedinte al Asociației Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov, despre reacțiile alergice după vaccinarea anti-COVID: „Reacția alergică apare la scurt timp, în primele 15 minute”
FOTO: Pixabay.com

Sandra Alexiu, preşedinte alAsociației Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov, a detaliat cu ce reacții se pot confrunta pacienții după vaccinarea anti-COVID.

Sandra Alexiu, despre reacțiile alergice după vaccinarea anti-COVID

Aceasta a declarat, într-un interviu pentru DIGI24, că o reacție severă la vaccinul anti-coronavirus nu are nicio legătură cu micile înroșiri, inflamații sau mâncărimi care pot apărea la unii. Mai mult, dintre zecile de mii de voluntari testați pentru validarea vaccinului Pfizer-BioNTech, spune specialistul, doar trei persoane au avut reacții severe la vaccin.

„Avem două persoane care au făcut reacții alergice severe de tip anafilaxie în Marea Britanie și o persoană în SUA. Asta nu e deloc un număr mare. Este exact procentul de persoane alergice care sunt în populație, fără să fie neapărat vaccinate.

În rest, toată lumea care va decide să se vaccineze trebuie să știe că fiecare centru este dotat cu trusă de intervenție cu adrenalină, special pentru a combate șocul anafilactic și nu se va face această vaccinare fără ca fiecare centru să fie dotat cu tot ce trebuie pentru acest lucru”, spune preşedintele Asociației Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov.

Singurul moment în care poate apărea o reacție adversă, spune medicul, ar fi imediat după administrarea vaccinului, când pacientul este încă sub supravegerea echipei medicale. Dr. Sandra Alexiu spune totuși că, deși are o carieră medicală lungă, nu s-a întâlnit cu astfel de cazuri.

„Reacția alergică apare la scurt timp, în primele 15 minute care sunt prevăzute pentru ca pacientul să fie supravegheat. Pe de altă parte, să știți că sunt extrem de rare.Eu, în 26 de ani de carieră nu am văzut niciodată o reacție anafilactică”, a precizat aceasta.

SUA schimbă recomandările privind vaccinul anti-COVID după apariția unor reacții alergice

Agenţia Americană a Medicamentului a precizat că lucrează la modificări ale recomandărilor privind vaccinul de la Pfizer/BioNTech contra COVID-19, după ce au fost raportateanumite reacţii alergice la două persoane care au primit o doză.

„Aceste persoane au fost tratate corespunzător şi din fericire sunt vindecate sau pe cale de vindecare”, a declarat Doran Fink, de la Biroul de vaccinuri al Agenţiei Americane a Medicamentului.

„Agenţia Americană a Medicamentului colaborează cu Pfizer pentru a continua modificările recomandărilor şi informaţiile de prescriere ale vaccinului, cu scopul de a atrage atenţia asupra directivelor CDC (Centrul de control şi prevenire a bolilor)privind urmărirea post-vaccinare şi gestionarea reacţiilor alergice imediate”, a mai explicat acesta.

Modificările vor include avertismentul în vigoare pentru persoanele care au antecedente alergice la produsele conţinute de vaccin.Aceste avertismente se vor aplica şi vaccinului Moderna, care a primit autorizarea de la Agenţia Americană a Medicamentului.

Urmăriți B1TV.ro și pe