Sărbătoare mare astăzi: Sfântul Ioan Gură de Aur. Ce nu e bine să faci

Sărbătoare mare astăzi: Sfântul Ioan Gură de Aur. Ce nu e bine să faci

Pe 13 noiembrie, crestin ortodocsii il praznuiesc pe Sfantul Ioan Gura de Aur, aparatorul si partinitorul celor necajiti.

Se spune că nu este bine ca oamenii să se certe în această zi, pentru că vor avea parte de ghinion până la finalul anului. De asemenea, este bine să dai de pomană unor oameni mai nevoiaşi decât tine.

O altă tradiţie spune că este bine să nu te îndestulezi cu mâncare în această zi de sărbătoare, pentru că Sfântul Ioan Gură de Aur trebuie cinstit prin cumpătare.

În ziua de 13 noiembrie nu se fac treburi casnice pentru că e risc de înec, arsuri, moarte violentă, infirmitate. Se spune că că femeile care respectă tradiţia sunt iertate pentru păcatele de a renunţa la sarcină, scrie crestinortodox.ro.

Sfântul Ioan Gură de Aurestecunoscut ca un ilustru si vestit dascal al lumii, care a provenit de pe meleagurile Antiohiei din parinti credinciosi ortodocsi. Pe tatal sau il chema Secund Stratilatul iar pe mama sa Antuza.

Inca de mic copil arata o inclinatie pentru stiinta cuvintelor, exceland la invatatura. Datorita firii ascutite, invata invatatura elineasca, devenind ucenic al lui Libanie si Andragatie, sofisti din Antiohia, iar mai apoi a celor din Atena.

De la ei a reusit sa deprinda toata intelepciunea elineasca dar si Sfintele Scripturi, datorita carora a reusit sa isi umple viata de curatie, fiind numit in functia de cleric de Sfantul Meletie, patriarh al Antiohiei. Mai apoi, Flavian il hironeste ca diacon si preot.

De-a lungul vietii sale a creat foarte multe invataturi pentru pocainta dar si pentru o buna podoaba a obiceiurilor crestinesti. Toata viata si-a petrecut-o talcuind dumnezeiasca Scriptura.

Pe cand Nectarie, patriarh al Constantinipolului este chemat la Domnul, Ioan Gura de Aur este chemat de la Antiohia, iar in urma votului episcopilor dar si din porunca imparatului Arcadie, Ioan este hironit ca patriarh al Constantinopolului.

Sporeste din ce in ce mai mult in nevointa talcuirii Sfintelor Scripturi dar si la dascalia intrebarilor, atragand si determinand foarte multi oameni sa urmeze calea cea dreapta, a pocaintei. A preferat sa dea mancarea lui nevoiasilor, mancand de multe ori doar zeama de orz. Obisnuia sa doarma foarte putin, insa nu pe pat, ci sustinandu-se pe niste funii.

Deoarece s-a certat cu imparateasa Eudoxia, care rapise via unei vaduve sarace, sfantul o mustra, cerandu-i sa nu tina un lucru strain cu sila. Aceasta deveni inversunata si il alunga pe Ioan de pe scaun intr-o prima faza iar mai apoi inca o data cu ajutorul episcopilor. Se mai intoarce o data insa iarasi este alungat la Cucuzo al Armeniei, unde va fi batjocorit si isi va gasi sfarsitul, dandu-si sufletul Cinstitului Dumnezeu.

Asa cum se pomeneste si in istoria lui, dupa ce este inlaturat de pe scaunul episcopal, cei care au complotat pentru acest lucru au cazut bolnavi, murind de moarte rea. Cinstitele moaste ale Sfantului Ioan Gura de Aur au fost aduse la Constantinopol, unde vor ramane pana la marele cutremur.

Ultima oră
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)
16:33 - Klaus Iohannis, la „Săptămâna Haferland”: Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată (VIDEO)
16:00 - Traficul din București, blocat de un șofer de 90 de ani. Bătrânelul a uitat să se întoarcă acasă
14:35 - Maia Sandu a urcat pe Vârful Moldoveanu. Imaginea cu președintele Republicii Moldova în România, devenită virală (FOTO)
13:59 - Alegeri în PNL. Ludovic Orban: „Indiferent de câți vor fi în jurul meu, voi da bătălia până la capăt”
13:21 - Datele COVID-19 în România, în ultimele 24 de ore: 153 de noi infectări, 5 decese. Cele mai multe noi cazuri, în București și Ilfov
12:49 - Ludovic Orban, surprins de candidatura lui Florin Cîțu: „Nu m-am așteptat, după toate discuțiile pe care le-am avut cu el”
12:25 - Boris Johnson, criticat de zeci de parlamentari. Acuzații dure pentru guvern, după anunțul introducerii pașaportului de vaccinare