Scandal după ce statuia lui Avram Iancu din Turda a fost mutată din centrul orașului. Explicația administrației locale (VIDEO, GALERIE FOTO)

A fost scandal, miercuri, în Turda, după ce statuia lui Avram Iancu, amplasată în centrul orașului încă din 1998, a fost mutată. Politicieni și ONG-uri s-au revoltat, în frunte cu Asociația ”Avram Iancu”, cea care a finanțat realizarea statuii. Într-un final a venit și explicația din partea administrației locale.

Imaginile din Galeria Foto pot fi văzute AICI.

Scandal în Turda după mutarea statuii lui Avram Iancu

„AVRAM IANCU dat jos din centrul muncipiului Turda! Rușine, slugilor!

Trădare națională și umilirea unui MARE EROU

Nihil Sine Deo”, a scris deputatul Daniel Ghiță pe Facebook, acesta postând apoi mai multe mesaje pline de revoltă.

Au protestat și mai multe ONG-uri, în frunte cu Asociația ”Avram Iancu”, cea care a finanțat realizarea statuii. De asemenea, s-au făcut și plângeri în instanță și la poliție, informează turdanews.ro.

Oamenii spun că statuia a fost mutată fără să existe o hotărâre din partea Consiliului Local. Ei mai reproșează faptul că s-a dorit mutarea oricărui simbol românesc din centrul pietonal al Turzii.

Cum explică administrația din Turda mutarea statuii lui Avram Iancu

În schimb, reprezentanții administrației locale au motivat că mutarea statuii în zona din fața teatrului, pe un soclu cu fața spre strada Avram Iancu, îi asigură o punere în valoare mai bună.

Aceștia au mai susținut că statuia trebuia mutată, având în vedere reabilitarea zonei centrale, în cadrul unui proiect cu fonduri europene.

Statuia a fost ridicată cu ocazia aniversării a 150 ani de la revoluția de la 1848, fiind dezvelită la 25 octombrie 1998 de Ziua Forțelor Armate. Ea este opera sculptorului Ilarion Voinea, în colaborare cu Emil Crețu din Cluj-Napoca, Adrian Mitran și Daniel Sandu. A fost transpusă în bronz la Turnătoria Metalul Cluj și are o înălțime de 3,5 m.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:49 - SBU, acțiune în forță la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Arhimandritul Nikita ar fi fost găsit alături de un minor în lenjerie intimă (VIDEO)
23:28 - Incendiu sâmbătă într-un complex comercial din Timișoara. Pompierii au intervenit de urgență
23:13 - Doi pietoni au fost loviți mortal de o mașină, în Argeș. Șoferul, un bărbat de 83 de ani, acroșase înainte și un biciclist, dar a părăsit locul accidentului
22:58 - Argentina a învins Mexicul și a obținut o primă victorie la Cupa Mondială din Qatar! „Pumele” s-au descătușat după golul lui Leo Messi
22:35 - Gheorghe Ialomițianu: Există presiuni și la nivel guvernamental, și la nivelul ministerelor pentru a se merge pe importuri. Se dau comisioane și la importul de cărbune (VIDEO)
22:12 - Elon Musk: Sunt în regulă cu faptul că Trump nu postează. Important este că Twitter a corectat greșeala gravă de a-i suspenda contul
21:47 - FIFA, procedură împotriva Serbiei după meciul cu Brazilia de la Cupa Mondială. Fotbaliștii sârbi au afișat un steag cu Kosovo făcând parte din țara lor
21:21 - Președinta Katalin Novak, cel mai înalt oficial al Ungariei care vizitează Ucraina după începutul războiului. Ea spune că Budapesta are „150.000 de motive” să sprijine Kievul
20:53 - Rusia, „profundă șocată” de moartea ministrului de externe din Belarus. Serghei Lavrov și Vladimir Makei ar fi urmat să aibă o întâlnire chiar luni
20:38 - Cel puțin o persoană a murit după alunecarea de teren de pe insula italiană Ischia. Oficialii italieni se contrazic pe bilanțul victimelor (FOTO, VIDEO)