Scenariul hibrid este eliminat începând cu 8 februarie. Ministrul Cîmpeanu: Experiențele din educație mi-au arătat că nu este eficient

Scenariul hibrid este eliminat începând cu 8 februarie. Ministrul Cîmpeanu: Experiențele din educație mi-au arătat că nu este eficient
Foto Pixabay

Începând cu data de 8 februarie elevii se vor întoarce fizic în sălile de clasă. În cel de-al doilea semestru al anului școlar 2020 – 2021, copiii vor reveni în clasă în funcție de trei scenarii, cel verde, galben și roșu, însă organizarea activităților a suferit și o derie de modificări, printre care eliminarea scenariului hibrid din schemă și prezența la școală în scenariul roșu, până la rata de infectare de 6 la 1.000 de locuitori, după cum a precizat ministrul Educației.

Varianta de învățământ hibrid a fost inițial introdusă în scenariul galben, odată cu începerea orelor în septembrie 2020. Scenariul hibrid permite participarea, pe rând a elevilor a orele fizice din sălile de clase în timp ce o altă serie de elevii urmărea orele ținute online.

Scenariul hibrid dispare din 8 februarie

Sorin Cîmpeanu a detaliat cum vor începe elevii școala în data de 8 februarie, zi ce marchează și începerea celui de-al doilea semestru: „Va exista scenariul verde – în care absolut toate școlile sunt deschise; scenariul galben – în care avem deschise grădinițele, învățămîntul primar clasele I – IV și clasele VIII, XII și a XIII-a și zona roșie în care sunt deschise grădinițele și clasele I-IV, chiar dacă sunt peste 3 la 1.000 de locuitori rata de infectare. Ele vor rămâne deschise până la pragul de 6 care sigur generează suspendarea mai multor activități, deci și a școlilor.

Până la 6, chiar și în scenariul roșu, grădinițele și învățământul primar rămân în funcțiune. Pe de-o parte reprezentanții din Sănătate au spus că cei mici sunt mai puțini vulnerabili la virus, iar din perspectiva educației cei mici înregistrează cele mai mari dificultăți cu privire la predarea online”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

„Toți elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a sunt în clasă în scenariul galben, s-a renunțat la scenariul hibrid în decizia de astăzi. În galben nu merg cei din clasele V, VI și VI, respectiv IX, X, XI, acești elevi fac ore online. Sistemul hibrid dispare complet”, a mai adăugat Cîmpeanu.

Scenariul hibrid nu a dat rezultate în primul semestru

Scoaterea scenariului hibrid din cele trei scheme în care se pot relua cursurile s-a datorat faptului că nu a dat rezultate dorite în toamnă, în primul semestru al anului școlar 2020 – 2021.

„Experiențele din educație mi-au arătat că nu este eficient și mi se pare că este mai simplu și mai eficient așa. Unul dintre motive este cel că profesorilor le este imposibil să aibă grijă de jumătate de elevi din clasă și de cealaltă jumătate din online în același timp”, a precizat el.

Reluarea cursurilor, anunțată de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, într-o declarație de presă că elevii se vor întoarce la ore din data de 8 februarie.

„Am avut o discuție foarte importantă. Am ajuns în unanimitate la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul 2, adică după vacanța de o săptămână, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evident, în condițiile în care pandemia evolează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Majoritatea școlilor de redeschid. Se revine practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate”, a anunțat Klaus Iohannis.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“