Școală online în vremea pandemiei. Alexandru Rădulescu: Unii profesori nu au dispozitive, alți au, dar nu-și țin orele. Cum cred autoritățile că pot participa copiii care abia învață să citească? (VIDEO)

Școală online în vremea pandemiei. Alexandru Rădulescu: Unii profesori nu au dispozitive, alți au, dar nu-și țin orele. Cum cred autoritățile că pot participa copiii care abia învață să citească? (VIDEO)
Foto: bucuresti.asociatiaelevilor.ro

De la o zi la alta se închid tot mai multe şcoli, din cauza infecției cu coronavirus. Sunt peste 500 în toată ţara, care funcţionează după scenariul roşu. În Bucureşti, sunt 2.000 de elevi în carantină sau izolare şi 253 de cadre didactice în aceeaşi situaţie. Unitățile de învățământ vor trece în regim online dacă rata de infectare va depăși 3 la mia de locuitori. Conform unui studiu realizat de Consiliul elevilor din Bucureşti, peste 21% dintre copii au spus că nu au acces la internet sau nu au dispozitive. Alexandru Rădulescu, președintele Asociației elevilor din București-Ilfov a vorbit, pentru B1 TV, despre problemele generate chiar și în Capitală de trecerea la un sistem de predare 100% online.

Alexandru Rădulescu susține că autoritățile centrale și locale sunt vinovate pentru problemele apărute în predarea online

Alexandru Rădulescu, președintele Asociației elevilor din București-Ilfov, a atras atenția că dacă în București există probleme de implementare a sistemului de predare online, situația e cu mult mai gravă în mediile defavorizate ale României.

Rădulescu a susținut apoi că vina este a autorităților centrale și locale, care nu au făcut nimic, deși au avut la dispoziție luni întregi să se pregătească, apoi și-au pasat vina de la una la alta.

„Vă imaginați ce problemă poate să prezinte acest lucru în condițiile în care vorbim de Capitală. Deci, în condițiile în care autoritățile au avut tot timpul la dispoziție să facă achiziții pentru acești elevi care nu au posibilitatea de a-și cumpăra dispozitive, din punctul meu de vedere e o vină comună: e vina autotităților centrale, cât și a autorităților locale. Nu poți să arunci vina de la o autoritate la alta și să lași elevul în continuare în voia sorții. Cineva trebuie să se ocupe dacă există interes. Câtă vreme nu există interes, dăm de situații de acest fel, unde, după cum vedeți, mulți elevi încă nu au acces la internet. Chiar și în Capitală…

Dacă se dorește a se intra într-un scenariu complet online, acest lucru nu se poate efectua până nu facem o achiziție completă, pentru toți elevii, de dispozitive conectate la internet”, a declarat președintele Asociației elevilor din București-Ilfov pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Alexandru Rădulescu, despre problemele elevilor și ale profesorilor în contextul școlii online

Rădulescu a afirmat apoi că e foarte curios cum își imaginează autoritățile că poate face școală online un copil care abia învață să scrie și să citească.

De asemenea, acesta a mai susținut că probleme sunt și la profesori: unii nu au dispozitivele necesare, alții le au, dar pur și simplu nu-și țin orele.

„Să spunem că la clasele mai mari nu e o problemă atât de mare (intrarea în scenariul roșu), dar ce faci cu elevii care trebuie să învețe să scrie și să citească. Ca să poți intra pe o platformă online, acolo sunt niște butoane pe care implicit scrie ceva. Dacă nu știu să citească și părinții nu pot sta cu ei, eu nu înțeleg cum își imaginează autoritățile, implicit Ministerul Educației, că aceștia pot învăța online.
La clasele mai mari sunt soluții, dar și aici sunt probleme: profesorii nu intră la orele online, chiar dacă dispun de toate resursele. Atenție, nu putem să sărim în capul profesorilor care nu au efectiv resursele necesare și nu li s-au pus la dispoziție de către școală”
, a declarat Rădulescu.

Întrebat dacă profesorii s-au pregătit în ultimele luni și și-au adaptat stilul de predare la online, Alexandru Rădulescu a răspuns: „Să fiu sincer, în foarte mică măsură s-a întâmplat acest lucru. Nu poți să arunci vina de la unu la altul. Efectiv profesorii vin și spun că nu erau pregătiți pentru această situație, dar nimeni nu era pregătit pentru această situație și e datoria ta, ca profesor, să-ți modifici programa pentru situația actuală. Puțini au făcut asta. Sunt probleme și cu acomodarea cu noile sisteme, cu Google Classroom și alte platforme, și apar probleme de ambele părți. Adică profesorii care au resurse nu-și fac orele, profesorii care nu au resurse nu au cum să-și facă orele”.

Ultima oră
00:36 - Daniel Coriu (Colegiul Medicilor): Mulți bolnavi COVID au murit cu zile. Cum am ajuns aici? Neîncrederea în mesajul medicilor și al autorităților. La acest lucru au contribuit și unii colegi de-ai noștri (VIDEO)
23:57 - Premierul ungar Viktor Orban acuză Washingtonul şi Bruxellesul că se amestecă în politica internă a țării pentru ca el să piardă alegerile
23:45 - Ediție specială 360 de grade, cu Alina Bădic: Despre conservarea energiei și prelungirea vieții. „Un om cu credință în Dumnezeu nu se stresează” (VIDEO)
23:23 - Ediție specială 360 de grade, cu Alina Bădic: Despre longevitate. „Se consideră că deja s-a născut omul care va trăi mia de ani” (VIDEO)
22:51 - Gazprom a avertizat Republica Moldova că va sista livrarea gazelor din 1 decembrie dacă nu-şi achită datoriile
22:34 - Arhiepiscopia București își pune la dispoziție capelele. Morgile spitalelor nu mai fac față numărului de decese COVID
22:13 - România cere sprijin internaţional pentru gestionarea crizei COVID / CNSU a adoptat o Hotărâre privind solicitarea de medicamente, echipamente şi echipe medicale
21:50 - Panică la meciul Dinamo – Rapid: Lui Alexandru Răuță i s-a făcut rău. A fost urcat în ambulanță cu masca de oxigen pe față
21:44 - Daniel Funeriu: În democrație nu poți să interzici prostia, prostia politicienilor care sunt incapabili să prevadă. În iunie – iulie, când Franța se pregătea de valul 4, nouă ni se spunea că am învins pandemia (VIDEO)
21:17 - Alexandru Rafila: E necesară o solidaritate națională, care să implice vaccinarea anti-COVID și înțelegea faptului că fiecare dintre noi e parte din acest efort