Scrisoarea lui Neacșu, cel mai vechi document scris în limba română, expusă în premieră la Casa Sfatului din Brașov

Scrisoarea lui Neacșu, cel mai vechi document scris în limba română, expusă în premieră la Casa Sfatului din Brașov
Piața Sfatului din Brașov @ Facebook

Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung poate fi văzută de publicul larg, într-o expoziţie a unui muzeu, pentru prima dată din 1916, conform presei locale.

Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung  poate fi văzută de publicul larg

Scrisoarea lui Neacşu a fost preluată de la Arhivele Statului şi transferată la Muzeul Judeţean de Istorie, Brașov. Cu ocazia evenimentului „Scrisoarea lui Neacşu se întoarce la destinaţie” , documentul a fost preluat de la Arhivele Statului şi transferat la Muzeul Judeţean de Istorie, în Casa Sfatului.

Scrisoarea lui Neacşu,  reprezintă cel mai vechi document scris în română și a fost transportat 200 de metri cu escortă armată. Deşi este un drum de doar 200 de metri, transferul s-a făcut alături de paza jandarmilor şi poliţiştilor, relatează Bună Ziua Brașov.

Documentul a fost preluat de către directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, pentru expoziţia din Casa Sfatului. Acesta a specificat că: „Scrisoarea lui Neacşu merită mult mai mult decât cele câteva evenimente organizate anul trecut, la împlinirea a 500 de ani de la redactarea sa. Merita o expoziţie muzeală, în care nu doar să ne legăm de scrisoare în sine – e foarte valoroasă, e prima scriere în limba română păstrată până în prezent, cel puţin deocamdată – dar cred că e foarte important să şi înţelege ce este cu această scrisoare şi care a fost povestea ei”.

„Trebuie asigurate nişte condiţii specifice”

Șeful de serviciu al Arhivelor Naţionale Braşov, Bogdan Popovici a declarat că: „Este destul de dificil, pentru că trebuie asigurate nişte condiţii specifice şi, mai ales, trebuie protejată de factorii care ar putea să-i producă degradări, iar noi nu suntem la nivelul cel mai avansat din lume. Să ne gândim doar că, în Statele Unite, la Arhivele Naţionale, Constituţia Americană este ţinută într-o cutie controlată permanent din punct de vedere al climatului, cu geam de sticlă securizată pentru cei care vor să o vadă şi aşa mai departe. Noi suntem departe de acel standard, dar încercăm să păstrăm documentul cât mai bine”.

Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către judele Brașovului Hanăș Begner a fost descoperită în 1894 de Friedrich Stenner, în Arhivele Naționale ale județului Brașov, unde se află și astăzi.

Documentul a fost redactat probabil în 29/30 iunie 1521 la Dlăgopole, numele slav al orașului Câmpulung-Muscel, conform Rador.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe