Şefi din spitale, Ministerul Sănătăţii şi DSP, găsiţi de ANI în incompatibilitate şi conflict de interese

Şefi din spitale, Ministerul Sănătăţii şi DSP, găsiţi de ANI în incompatibilitate şi conflict de interese
Cadru medical. Sursa foto: Pixabay

Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate şi conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul mai multor persoane cu funcţii de conducere din spitale, Ministerul Sănătăţii şi Direcţiile de Sănătate Publică.

Mai mulți șefi din spitale și Ministerul Sănătății, găsiți incompatibili

Potrivit unui comunicat al ANI, Hîrțea Simona – Carmen, Funcționar public în cadrul Ministerului Sănătății și fost manager interimar al Spitalului Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri, București, respectiv al Institutului Național de Endocrinologie „C.I. Parhon”, București s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât simultan cu deținerea funcției publice în cadrulMinisterului Sănătății, a exercitat și funcția de manager interimar în cadrul Institutului Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” (în perioada 12 aprilie – 13 august 2018) și în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri, București (în perioada 01 octombrie 2019 – 15 ianuarie 2020), încălcând astfel prevederile  art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003.

Smochină Simona Eliza-Sanda,   fost Manager al Spitalului Municipal Oltenița, Județul Călărași s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării funcției de manager al spitalului municipal Oltenița (26 martie 2018 – 23 octombrie 2020), întrucât, a exercitat și funcția de medic-titular al „Cabinetului Medical Individual Dr. Smochină Simona”, încălcând astfel prevederile  art. 178, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 95/2006.

Vasile Felicia,  director medical  în cadrul  Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, Județul Buzău, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 noiembrie 2016 – 17 februarie 2020, întrucât  a exercitat simultan cu funcția de Director medical  în cadrul Spitalului Municipal Râmnicu Sărat și calitatea de asociat unic și funcția de administrator  în cadrul unei societăţi comerciale, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. g) coroborate cu prevederile art. 181, alin. (9) din Legea nr. 95/2006.

Bălașa Rodica-Ioana, medic primar Șef Secție Clinică Neurologie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, În perioada 22 noiembrie 2016 – 13 aprilie 2021, soțul persoanei evaluate a deţinut funcția de Șef secție în cadrul aceluiași spital în care BĂLAȘA RODICA-IOANA exercită funcția de șef secție, încălcând prevederile art.178, alin. (2), lit. b) coroborate cu prevederile  art. 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006.

Varlas Valentin Nicolae, fost șef secție, actual șef de lucrări în cadrul Spitalului Clinic ”Filantropia” București, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 septembrie 2017 – 09 martie 2020, întrucât, a deținut și exercitat simultan atât funcția de Șef secție în cadrul Spitalului Clinic ”Filantropia” București cât și funcția de administrator al unei societăţi comerciale, încălcând prevederile art. 178, alin. (1), lit. g) coroborate cu prevederile art. 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006.

Pera-Ștefănie Adina-Ileana,  fost Inspector la Compartimentul de asistență medicală spitalicească, Direcția generală de asistență medicală și de sănătate publică în cadrul Ministerului Sănătății, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iulie 2017 – 08 aprilie 2019, întrucât, simultan cu deținerea funcției publice de inspector la Compartimentul de asistență medicală spitalicească, Direcția generală de asistență medicală și de sănătate publică, în cadrul Ministerului Sănătății, a exercitat și funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Deva, încălcând prevederile art. 94, alin. (1) și alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003.

Sesizarea parchetului de către ANI

Inspectorii de integritate au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi cu privire la săvârşirea de către Mariana Ioan, fost şef compartiment în cadrul DSP Galaţi, a infracţiunii de conflict de interese (text în vigoare până la data de 28.07.2017) şi de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane (text în vigoare începând cu data de 28.07.2017).

ANI susţine că, în perioada exercitării funcţiei de şef al Compartimentului de supraveghere şi control boli transmisibile, Mariana Ioan a semnat opt procese verbale de constatare şi un raport de evaluare, întocmite ca urmare a controalelor efectuate la unităţi sanitare cu care ea are relaţii contractuale, respectiv Spitalul Orăşenesc Tg. Bujor, Spitalul General CF Galaţi, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Sf. Ioan” Galaţi şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Sf. Apostol Andrei” Galaţi.

Ca urmare a încheierii contractelor de prestări servicii dintre Mariana Ioan şi unităţile sanitare menţionate, aceasta a obţinut, în intervalul 2014 – 2020, foloase patrimoniale constând în încasarea sumei totale de aproximativ 646.100 lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe