Șeful SRI Alba-Iulia, Ioan Tarnu, și un subcomisar BCCO, reținuți de procurori

Șeful SRI Alba-Iulia, Ioan Tarnu, și un subcomisar BCCO, reținuți de procurori
Foto: hartselle.org

Șeful Direcției Județene de Informații Alba, Ioan Tarnu, și subcomisarul de poliție de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Alba-Iulia, Liviu Schiau, au fost reținuți de procurorii DIICOT, pentru sprijinirea unui grup de hoți de utiliaje din UE, se arată în comunicatul de presă al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminialitate Organizată și Terorism.

Valoarea estimată a prejudiciului este de 4.500.000 de euro.

Procurorii DIICOT efectuează, luni, cercetări față de 24 de inculpați, cercetați în stare de arest preventiv, constituiți într-un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea de furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene.

Potrivit procurorilor, activitatea infracțională a membrilor grupării a fost sprijinită de inculpații Tarnu Ioan și Schiau Liviu.

În virtutea funcției deținute, „Tarnu Ioan a acordat sprijinul inculpatului Stanciu Mircea, arestat în prezent, activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra alfării adevărului în dosarul penal instrumentat de către procurorii DIICOT, constituind în același timp o înclcare a dispozițiilor art. 11 al. 1 lit. d din Legea nr. 51/1991, referitor la obligativitatea organelor de informații de a informa organele de urmărire penală în cazul săvârșirii unor infracțiuni”.

Astfel, inculpatul Stanciu Mircea a apelat la inculpatul Tarnu Ioan, căruia i-a adus la cunoștință implicarea sa în furtul de utilaje și i-a solicitat sprijinul, în sensul de a interveni pe lângă ofițerii de poliție, pentru a se evita efectuarea unei percheziții domiciliare la locuința sa și a împiedica tragerea sa la răspundere penală.

În comunicatul de presă, procurorii DIICOT mai arată că Tarnu Ioan a acceptat, în mod direct, daruri de la soția lui Stanciu Mircea, asigurând că poate determina organele de poliție, pentru asigurarea unei investigații penale favorabile inculpatului.

În luna aprilie 2001, Schiau Liviu l-a încunoștințat pe inculpatul Stanciu Mircea, cu privire la momentele operative desfășurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activități procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale.

„Mai mult decât atât, inculpatul a pus la dispoziţia inculpatului STANCIU MIRCEA, o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul B.C.C.O. Alba-Iulia.”

Tarnu Ioan și Schiau Liviu se află sub arest, pentru 24 de ore pentru comiterea infracțiunilor de sprijinire a unui grup infracțional organizat și favorizarea infractorului. Aceștia urmează să fie rpezentați cu propunere de arest preventivă Curții de Apel Alba-Iulia.