Zilele acestea are loc în Capitală seminarul internațional intitulat „Protecția copilului – parteneriate în domeniul serviciilor adresate copiilor”, iar tema principală o constituie modul în care se poate pune în aplicare coordonarea între serviciile sociale pentru a proteja copiii într-un mod integrat. DGASCP Sector 6, unul dintre organizatori, este membru din anul 2019 al rețelei de servicii sociale publice locale din Europa, cu care are o relație deosebit de productivă, a relatat Dan Gabor, marți, la Știrile B1 TV.
Seminarul internațional este o inițiativă a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, București, în colaborare cu Primăria Sectorului 6 și în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii, Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Adopție, Organizația Salvați Copiii România, UNICEF, filiala din țara noastră, și Banca Mondială, România.
Sprijinul organizațiilor internaționale și al Uniunii Europene pentru dezvoltarea unei abordări integrate în ce privește protecția copilului este deosebit de important.
„Numărul de copii din centrele de plasament crește de la an la an în întreaga Europă, așa că există o nevoie de a analiza metodele de prevenție pe care le folosesc serviciile pentru protecția copilului. Trebuie să ne uităm la cum lucrează aceste servicii în parteneriat cu alte instituții ale statului, pentru a ne asigura că există susținere și grijă pentru acești copii. Când copiii sunt plasați în afara familiilor biologice, au nevoie de comunitate, familie, un cămin bun. Asta este tema seminarului, o temă crucială pentru viitorul comunității europene”, a declarat Alfonso Lara Montero, CEO European Social Network.
„Orice schimb de bune practici la nivel internațional în domeniul protecției copilului și al serviciilor sociale în general, cu atât mai mult axat pe statele membre UE, este foarte benefic pentru noi, pentru că putem să vedem cum ne situăm, în primul rând, la nivel regional și mai mult de atât și, totodată, putem să preluăm ceea ce poate fi adaptabil pentru sistemul românesc”, a spus și secretarul de stat Rareș Petru Achiriloaie, președintele ANPDCA.
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a ridicat problema inițierii de benchmarking în acest domeniu.
„Știu că este greu să faci benchmarking în general și în special în ceea ce privește serviciile sociale, dar tu poți să îți dai seama dacă performezi doar în raport cu ceilalți – și asta mi se pare destul de important, să putem să ne dăm seama cum performăm în raport cu ceilalți, în raport cu eficacitatea serviciilor, da, dacă fac ceea ce trebuie pentru acel grup țintă, în raport cu impactul serviciilor, și asta este foarte important, să vedem cum măsurăm, în momentul în care livrezi serviciul social, cum îl măsori când beneficiarul nu mai are acces la serviciul social și dacă se poate măsura 5-10 ani după să vedem care este parcursul în viața unui copil, de exemplu, că vorbim astăzi de copii care au beneficiat de serviciile noastre, care trebuie să fie niște servicii integrate”, a spus edilul.
Directorul general al DGASPC Sector 6, Gabriela Schmutzer, a subliniat importanța parcursului copilului după ce a fost dat în plasament.
„Urmărim, bineînțeles, și un feedback continuu, pentru că nu poți dezvolta un anumit de servicii sociale fără a avea trasabilitate. Ne gândim la ideea de a vedea ce se întâmplă – și, mai ales în zona de protecție a copilului, ce se întâmplă după ce dăm un copil în adopție, după ce scoatem un copil din sistem ș.a.m.d.”, a spus Gabriela Schmutzer.