Semnal de alarmă tras de un cunoscut medic din Sibiu: Numărul cazurilor grave de COVID-19 este în creștere

Semnal de alarmă tras de un cunoscut medic din Sibiu: Numărul cazurilor grave de COVID-19 este în creștere
foto simbol: Hepta.ro / DPA Images / Claudio Furlan

Numărul cazurilor grave de COVID-19, inclusiv cele care au nevoie de transfer în spitale care au secţii ATI a crescut tot mai mult în ultima perioadă, este semnalul de alarmă tras de noul director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, Lavinia Danciu.

„Dacă la începutul pandemiei aveam forme uşoare şi medii, la ora actuală avem forme medii, severe şi chiar şi forme care necesită transfer la ATI. Iinclusiv la Târgu Mureş am avut caz. La noi nu există Terapie Intensivă, dar putem asigura oxigen în doză mare”, a explicat Lavinia Danciu.

Creșterea numărului cazurilor grave de COVID-19

Potrivit directorului medical al Spitalului Pneumoftiziologie, o posibilă explicaţie a creşterii numărului de pacienţi cu COVID-19 cu forme grave este faptul că este vorba fie de vârstnici, fie de bolnavi cu comorbidităţi.

„Din păcate, avem şi noi la fel ca şi în restul ţării şi al Europei populaţie vârstnică. La aceştia, formele sunt destul de urâte. Am avut pacienţi cu boli cronice, de exemplu în dializă, care iniţial păreau să meargă bine. Deci, aceste cazuri apar exact la cei cu comorbidităţi şi cu vârste mai înaintate şi sunt mai mulţi din aceştia şi de asta eu cred că creşte procentul formelor grave. Se şi testează mai mult, asta este un lucru bun, faptul că avem în spitale teste rapide”, a mai spus Danciu, potrivit Agerpres.

Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu nu are secţie ATI, „nu din cauza aparaturii, ci a lipsei de personal. La ora aceasta toată lumea se bate pentru ati-işti în toată Europa”, a mai afirmat ea.

Recomandarea medicilor pentru cei care au simptome de răceală

În contextul în care numărul cazurilor noid e coronavirus a crescut semnificativ în România, în special îîn ceea ce privește pacienții internați la ATI, Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, atrage atenția asupra unor măsuri importante pe care ar trebui să le ia persoanele care prezintă simptome specifice ale infecției cu noulcoronavirus.

La apariția oricărui simptom care ar putea fi asociat cuCOVID-19, persoana în cauză trebuie să se izoleze imediat și să anunțe medicul de familie. Dacă este testată pozitiv, aceasta trebuie să țină în continuare legătura cu medicul de familie, iar dacă starea sa de sănătate se agravează, să ceară cât mai rapid să fie evaluată la spital. ”Nu stați acasă până nu mai puteți respira!”, subliniază medicul.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat înraportarea de marțică, în ultimele 24 de ore, în România, au fost înregistrate 4.272 de noi cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 din14.588 de teste și un număr de 199 de decese legate de această boală infecțioasă. În spitalele de profil din țară, numărul total de persoane internate cuCOVID-19este de 13.438, iar dintre acestea1.259 sunt internate la ATI, fiind înregistrat astfel un nou record negativ la nivel național de la debutul pandemiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe