Titi Aur, fost pilot de raliuri și expert în conducere defensivă, a oferit câteva sfaturi de condus pe timp de iarnă. Sfaturile pe care le-a dat fostul pilot de raliuri fac referire la temperatura la care trebuie schimbate anvelopele, la presiunea acestora și la filtrul de polen.
„Chiar și dacă asfaltul este uscat și curat, doar faptul că este mai rece înseamnă aderență mai mică. În termeni tehnici, de la +6 grade în jos trebuie să îți montezi anvelope de iarnă De ce? Pentru că anvelopa de iarnă, cauciucul de iarnă spus popular, are aderență mai bună chiar dacă este uscat și curat. Cu cât condițiile mai vitrege, adică apare un umezeala, apare apa, în sensul de ploaie mai puternică, apare gheața, apare zăpada, apare poleiul, cu atât anvelopa de iarnă este mai importantă”, a spus Titi Aur.
Fostul pilot de raliuri a spus că șoferii nu trebuie să nu ia în considerare temperatura aerului atunci când se gândesc la schimbarea anvelopelor, întrucât temperatura solului este, întotdeauna, diferită.
„Peste 6 grade în sus, temperatura asfaltului, anvelopa de vară are aderență mai bună. Este foarte adevărat că în jurul a 4-6 până la 8 grade sunt comparabile, dar când vine iarna ne montăm anvelope de iarnă pentru că avem aderență mai bună, indiferent de condiții. Foarte mulți confundă în acest aspect temperatura aerului cu asfaltului și vine de multe ori întrebarea: Dar ce fac dacă într-o zi sunt 10 sau 12 grade, sau cum a fost săptămânile trecute cu 15-20 de grade chiar în ianuarie? Îmi pun anvelope de vară? Răspunsul este categoric nu”.
De asemenea, Titi Aur a menționat că presiunea reprezintă 95% din întreținerea anvelopelor: „trebuie să fie adecvată anotimpului, pe urmă încercăm să ne luăm anvelope cât mai de calitate pentru a avea aderența și priza la sol cât mai bună și pe urmă să o întreținem corect. 95% din întreținere este presiunea. Presiunea în anvelopă trebuie să fie presiunea corectă pentru că dacă o avem mai mare sau mai mică, anvelopa fie va călca numai pe mijloc, fie va călca pe lateral și se va uza, dar sigur nu vom avea aderența foarte bună”, potrivit dcnews.ro.
Despre filtrul de polen, Titi Aur a spus că: „Foarte mulți au impresia că filtrul de polen este acolo doar ca să îi protejeze de polen, lucru adevărat, dar nu se ține cont că și iarna este foarte important pentru că aerul care îmi intră în mașină intră prin acel filtru și dacă el nu este curățat sau nu este schimbat la timp va intra aerul mai greu și voi aburi mașina, iar asta îți reduce vizibilitatea”.