Sfaturi de la autorități pentru persoanele suspecte de COVID-19. Ce trebuie să facem dacă avem simptome sau dacă suntem testați pozitiv pentru SARS-CoV-2

Sfaturi de la autorități pentru persoanele suspecte de COVID-19. Ce trebuie să facem dacă avem simptome sau dacă suntem testați pozitiv pentru SARS-CoV-2
Foto simbol: Pixabay

Persoanele cu simptome ce pot indica prezența virusului SARS-CoV-2 – cum ar fi febra, tusea, oboseala, durerile de cap sau pierderea mirosului și a gustului – sunt rugate de autorități să apeleze medicul de familie, call center-urile DSP sau numărul unic de urgență 112 pentru a solicita testarea, se arată într-un comunicat oficial transmis luni.

Alte sfaturi de la autorități pentru persoanele cu simptome sau pozitive la COVID-19

Potrivit autorităților, persoanele cu simptomatologie care se află în București sau în Ilfov se pot deplasa cu mijloace proprii la centrele special create pentru recoltarea de probe privind testarea COVID-19. Lista centrelor poate fi consultată accesând acest link.

Persoanele testate pozitiv se pot deplasa la centrele de evaluare COVID-19 pentru a primi consultație și tratamentul necesar. Lista centrelor poate fi consultată accesând acest link.

Totuși, în cazul în care e vorba de forme severe și simptomele se manifestă agresiv, persoanele în cauză sunt îndemnate să apeleze serviciul unic de urgență 112.

„Reamintim faptul că specialiștii în sănătate publică susțin că vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a formelor grave de COVID-19 și a deceselor. De altfel, astăzi dintre cele de 903 persoane internate la ATI, 763 sunt persoane nevaccinate. De asemenea, dintre cele 41 de decese înregistrate, 38 au survenit la pacienți nevaccinați”, spun autoritățile.

Lista celor 748 de centre de vaccinare este disponibilă la acest link.

La bilanțul de luni, România a înregistrat 20.131 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, la 52.482 de teste RT-PCR și antigen efectuate. Gradul de pozitivare a fost de 38,36%.

„Creșterea capacității de testare și testarea în special a persoanelor cu posibilitate crescută de a fi infectate cu SARS-CoV-2 au rolul de a depista din timp boala, cu scopul de a acorda tratament rapid celor care au contactat COVID-19, dar și pentru a preveni,pe cât posibil, răspândirea accentuată a virusului, prin limitarea contactelor pe care purtătorii virusului le au cu alte persoane”, mai spun autoritățile.

Urmăriți B1TV.ro și pe