Sinagoga din Făgăraș, clădire construită în 1870, a fost vandalizată: „Au aruncat cu o substanță necunoscută pe întreaga latură de sud” / „Vom sesiza autoritățile competente” (GALERIE FOTO)

Foto: Facebook @ Primăria Făgăraș

La nici o lună de la finalizarea parțială a lucrărilor de reabilitare a fațadei Sinagogii din Făgăraș, unul dintre zidurile sale a fost vandalizat, spune primăria orașului, care a precizat că persoane ce încă nu au fost identificate au aruncat cu o substanță necunoscută pe toată latura de sud a monumentului istoric.

Pentru mai multe imagini consultați Galeria FOTO

Sinagoga din Făgăraș, vandalizată. Clădirea a fost construită în 1870

„Ne este greu să înțelegem comiterea faptelor de distrugere, când patrimoniul local este al tuturor cetățenilor și ar trebui protejat de orice om. În cursul acestei zile vom sesiza autoritățile competente pentru identificarea făptașului și luarea măsurilor prevăzute de lege în astfel de cazuri”, au scris reprezentanții Primăriei Făgăraș, joi, pe Facebook.

Lucrările de reabilitare au început în 2019, amintește instituția.

„Clădirea a fost construită în 1870 și se afla într-o stare avansată de degradare. Lucrările de reabilitare au început în 2019, în urma discuțiilor pe care primarul Gheorghe Sucaciu le-a avut cu arhitecți, reprezentanți ai ONG-urilor locale și cetățeni. În perioada 2019-2021 au avut loc trei intervenții asupra clădirii: cu ajutorul unei sponsorizări de 15.000 de lei din partea unei companii private s-a efectuat o intervenție urgentă la acoperiș; ulterior a fost refăcut tot acoperișul, de la schimbarea țiglei, până la recondiționarea șarpantei de lemn, în cadrul unui parteneriat încheiat cu Fundația Comunitară «Țara Făgărașului» și Ambulanța Monumentelor; este în curs etapa a treia, în cadrul căreia este refăcută fațada, lucrările fiind finanțate din bugetul local”, a mai precizat municipalitatea.

Primăria Făgăraș organizase în vară un atelier pentru realizarea unui plan de reconversie a sinagogii într-un centru cultural internațional.

„În luna august a anului trecut, Primăria Făgăraș a organizat – împreună cu Centrul pentru Mediu Construit, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, @HomeinFagaras și Institutul de Cercetare Făgăraș – un atelier care a reunit arhitecți și studenți din Cluj, Brașov, București și Constanța pentru realizarea unui plan de reconversie a sinagogii într-un centru cultural internațional”, mai spun reprezentanții Primăriei Făgăraș.