Spania a crescut limita de vârstă pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca. Persoanele de până la 65 de ani se pot imuniza acum

Spania a crescut limita de vârstă pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca. Persoanele de până la 65 de ani se pot imuniza acum
Sursa Foto: Hepta

Vârsta maximă până la care se poate administra vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca a fost modificată în Spania.Ministrul Sănătăţii, Carolina Darias, a anunțat că vaccinul poate fi administrat până la 65 de ani, față de 55, cum era prevăzut inițial.

„Limita de vârstă stabilită la 55 de ani este eliminată şi extinsă la 65 de ani”, a declarat ministrul sănătăţii într-o conferinţă de presă, notează AFP, preluată deAgerpres.

La darea în folosință a serului, autorităţile spaniole au limitat utilizarea acestui vaccin la cei cu vârsta sub 55 de ani, deoarece datele testelor clinice au fost mai limitate pentru persoanele în vârstă. Dar de la autorizarea sa europeană din ianuarie, alte studii clinice pe persoane cu vârsta peste 55 de ani au demonstrat o eficienţă mai mare, iar alte ţări au ridicat vârsta maximă pentru inoculare.

Spania reia miercuri vaccinările cu AstraZeneca, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA)a declarat serul”sigur şi eficient”.

Vaccinarea în proporție mai mare cuAstraZeneca ar urma să accelereze campania de inoculare spaniolă, în timp ce guvernul intenţionează să vaccineze 70% din populaţie până la sfârşitul verii.

Până în prezent, din cei 47 de milioane de locuitori aițării au fost vaccinați cu ambele dozepeste două milioane de persoane cu cele două doze şi a administrat mai mult de şase milioane de doze în total, împreună cu celelalte vaccinuri de la Pfizer/BioNtech şi Moderna.

Spania se numără printre ţările europene cele mai afectate de pandemie, cu peste 3,2 milioane de cazuri confirmate şi mai mult de 73.000 de decese.