Spitalele din București, fără locuri libere la ATI / Dr. Beatrice Mahler: Mă gândesc cu îngrijorare la ce înseamnă această săptămână

Spitalele din București, fără locuri libere la ATI / Dr. Beatrice Mahler: Mă gândesc cu îngrijorare la ce înseamnă această săptămână
Sursa Foto: Europa Liberă

O situație critică se înregistrează în București, unde nu se mai înregistrează niciun loc liber la secțiile ATI, pentru pacienții COVID. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, se declară îngrijorată de situație, în contextul în care, în această săptămână, se estimează necesitatea unui număr de 1.000 de locuri în spitalele COVID și de cel puțin 200 de locuri de terapie intensivă în București.

Spitalele din București, fără locuri libere la ATI

În acest context, duminică, doi paciențiinfectați cu coronavirus au fost deja transferațide la București la Sibiu, cu un avion militar.

„Din păcate, este o criză de locuri în secțiile de terapie intensivă și dacă în acest moment vorbim de criză de locuri în terapie intensivă și în secții,mă gândesc cu îngrijorare la ce înseamnă săptămâna viitoare, uitându-mă puțin în urmă la numărul de cazuri confirmate în București în această săptămână.

La un calcul minim, în funcție de datele statistice pe care le avem, 20 la sută dintre pacienții internați necesită internare, adică vom avea nevoie de aproape 1.000 de locuri în spitale și un minim de 200 de locuri în terapie intensivă pentru București, în săptămâna viitoare, dacă regula statistică pe care o cunoaștem – și s-a verificat de atâtea ori – rămâne valabilă.

Nu știu care va fi evoluția următoarelor zile,cu siguranță, însă, lucrurile pot să ducă spre situații critice, dacă vorbim despre spitalele COVID”, a subliniat dr. Beatrice Mahler, într-o intervenție la DIGI 24.

Dr. Beatrice Mahler: „Esteextrem de trist ce vedem. Nu este o joacă ceea ce se întâmplă în spitale”

„Suntem în două lumi paralele: lumea celor care muncim în spitale și care ne confruntăm cu suferința oamenilor și familiilor care trec prin această experiență cu totul, cu totul deosebită și extrem de dură, și lumea celor care nu vor să accepte sau se gândesc că ei nu pot fi atinși de această boală, o boală care știm că nu alege și știm că deocamdată nu avem criterii extrem de exacte de a stabili care dintre noi va avea o formă severă. Esteextrem de trist ce vedemși este păcat, pentru că trăim și trecem printr-o perioadă dificilă, iar unii nu înțeleg”, a mai punctat medicul.

„Toți și-ar dori zile libere și concedii, pentru că sunt colegi care au avut cel mult cinci zile de concediu în acest an și vorbesc mai ales de secția de terapie intensivă. De câte ori începi să vorbești cu colegii din terapie intensivă, care sunt obosiți și triști, pentru că oricât de mult te străduiești să lupți cu această boală, pierzi pacienți în fiecare zi, lacrimile din ochii lor te împietresc și trăiești durerea împreună cu ei. Sunt obosiți, este dificil și atuncicând vezi imagini sau oameni care nu cred, nu știi cum ai putea oare să-i iei și să-i aduci în realitatea în care tu trăiești și pe care o vezi, ca să-i faci să înțeleagă că nu este o glumă și nu este o joacă ceea ce se întâmplă în spitale”, a concluzionat Dr. Beatrice Mahler.

Legat de o eventuală carantină a Capitalei, aceasta menționa zilele trecute că, din păcate, direcţia în care merge Bucureştiul nu este una favorabilă şi cu siguranţă trebuie luate în calcul toate variantele astfel încât numărul de cazuri să scadă.

Ultima oră