Spitalul Modular de la Leţcani primește doar pacienți cu forme medii de COVID. Nu s-a rezolvat încă problema oxigenului

Spitalul Modular de la Leţcani primește doar pacienți cu forme medii de COVID. Nu s-a rezolvat încă problema oxigenului
Foto: Pixabay

Spitalul de la Leţcani nu a putut primi deocamdată decât pacienţi cu forme medii de boală, ce nu toţi necesită oxigenoterapie, ci doar doi. Zona ATI care ar trebui să primească pacienți conectați la oxigen este închisă. Asta din cauză că s-a întârziat aducerea stocurilor necesare:

„Începând din noaptea această, vom interna şi îngriji pacienţi în cadrul Secţiei Exterioare Leţcani. Vor fi îngrijiţi doar pacienţi cu forme medii COVID-19 care nu necesită suport mare de oxigen şi pot beneficia de oxigenoterapie cu ajutorul concentratoarelor. După finalizarea montării, umplerii şi verificării bunei funcţionalităţi a stocatorului de oxigen, vom putea îngriji şi pacienţi în terapie intensivă“, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Vasile Cepoi, directorul DSP, spune că întârzierea aducerii stocatorului s-a datorat gabaritului acestuia, deci transportului efectuat de firma contractoare. Totuşi, de la închiderea spitalului în 2020 şi până acum, au trecut luni de zile, timp în care peste modulele de la Leţcani s-a aşezat praful, scrie ziaruldeiasi.ro.

De ce nu s-a deschis până acum sau de ce nu s-au luat măsuri preventive pentru a-l putea deschide la timp? „Din păcate, uneori, factorul politic îşi spune cuvântul“, a spus Carmen Dorobăţ, fost manager al Spitalului de Boli Infecţioase în perioada în care unitatea de la Leţcani a fost dată în folosinţă.

Aşadar, până ce spitalul de 13 milioane de euro va avea backup de oxigen, la Leţcani vor fi trataţi, deocamdată, 20 de pacienţi cu forme medii spre grave. Pentru cei de la UPU a Spitalului Clinic Sfântul Spiridon, acest lucru este mană cerească, dar nu dezamorsează bomba din sistemul medical. Medicii ne avertizează că, deocamdată, suntem departe de platoul valului 4, iar ca să ajungem la acel punct, trebuie să ne păzim.

„Autorităţile politice să ia în serios semnalele noastre, pentru că ne aflăm în cel mai crunt moment posibil de la începutul pandemiei, şi trebuie să dea tot timpul lor, toată seriozitatea şi toată competenţa de care au nevoie în acest moment pentru a ne da baza din punct de vedere legislativ, din punct de vedere administrativ, şi, sigur, din punct de vedere financiar“, a mai spus Carmen Dorobăţ.

Ultima oră
12:35 - Cu se supărări s-a întors Lidia Buble din „Asia Express” în România: „Coșmar! Mult stres și oboseală psihică”
12:30 - Continuă consultările la Cotroceni. A venit rândul delegației USR să discute cu președintele Klaus Iohannis, care le-a amintit de eșecul din Parlament (VIDEO)
12:30 - Lista Cabinetului Nicolae Ciucă. Premieră: o femeie ar urma să preia Ministerul Apărării, iar Florin Cîțu și-ar dori șefia Senatului (surse)
12:04 - CTP, despre propunerea lui Nicolae Ciucă premier: „Un război sinistru câștigat de Iohannis cu Orban și cu cetățenii români. A reușit să controleze PNL-ul”
12:02 - Florin Cîțu: PNL îl susține pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, într-un guvern minoritar cu UDMR. Eu am făcut propunerea în partid. Nu noi am declanșat criza, dar noi o rezolvăm (VIDEO)
12:01 - Letonia, prima țară din Europa care reintră în lockdown din cauza valului 4. Cândva un exemplu în lupta cu pandemia, statul baltic resimte din plin efectele crizei sanitare
11:53 - Valeriu Gheorghiță, despre „tulpina românească” a Covid-19: Când ai transmitere comunitară foarte mare și vaccinare foarte scăzută, teoretic condițiile sunt îndeplinite
11:51 - Cum se relaxează actorii Netflix după filmări
11:45 - Un medic a murit după ce a căzut de la etajul 5 al unui hotel din Cluj-Napoca. Bărbatul s-ar fi sinucis
11:37 - Guvernul Poloniei avertizează cetățenii: „Va trebui să luăm măsuri drastice dacă se întâmplă asta”