Stadiul lucrărilor de reabilitare la Hotelul Concordia, locul unde s-a pecetluit Unirea Principatelor: Clădirea îşi va recăpăta farmecul de altădată, după ce a ajuns o ruină

Stadiul lucrărilor de reabilitare la Hotelul Concordia, locul unde s-a pecetluit Unirea Principatelor: Clădirea îşi va recăpăta farmecul de altădată, după ce a ajuns o ruină

După mai mulți ani în care a fost lăsată să zacă în ruine, clădirea Hotelului Concordia a fost salvată pe ultima sută de metri de la prăbușire și își va recăpăta în curând strălucirea de altă dată.

Clădirea are o valoare istorică inestimabilă, fiind locul în care s-a decis în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859 dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, act ce a culminat cu Unirea Principatelor Române și cu începutul statului român modern.

Lucrările de consolidare la Hotelul Concordia

În fiecare an, odată cu apropierea datei de 24 ianuarie, jurnaliștii, istoricii și arhitecții au atras atenția asupra modului în care Hotelul Concordia a fost lăsat în uitare și a ajuns o ruină, la un pas să se prăbușească.

Totuși în ultimii doi ani proprietarii au obținut avizele necesare consolidării după o lungă saga birocratică. Situată în Centrul Vechi al Capitalei, fațada clădirii este acoperită în prezent cu schele de metal și plase de protecție, astfel că trecătorii nu pot vedea cum au avansat lucrările.

În acest sens, B1TV.RO a contactat reprezentanții proprietarilor pentru a afla ce se întâmplă cu monumentul istoric, de numele căruia se leagă Mica Unire.

Potrivit acestora, consolidarea clădirii este finalizată, aceasta fiind și cea mai complicată etapă din cadrul lucrărilor de renovare, începute în anul 2020. Urmează realizarea finisajelor interioare, a unor ample lucrări la fațada clădirii și mobilarea camerelor. Toate acestea vor avea loc în paralel cu lucrări de amenajare a curții interioare.

Proprietarii intenționează să păstreze utilitatea inițială a clădirii, care va servi în continuare drept hotel. Mai mult, fiind vorba despre un monument istoric se va păstra specificul epocii și stilul original al fațadelor. Potrivit estimărilor, tot acest proces ar trebui să fie finalizat în vara anului 2022. 

Primul hotel în stil occidental din București

Hotelul Concordia, construit la 1852, avea 90 de camere și era considerat cel mai european din București. Veneau aici intelectualii întorși din occident, paşoptiştii, cei care regăseau aici serviciile de lux de la Viena.

Era frecventat adesea de elita politică a vremii, care în seara de 23 spre 24 ianuarie a decis înfăptuirea unui act de importanță națională: alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, domn al Țării Românești, după ce pe data de 5 ianuarie acesta a fost ales domn al Moldovei. Cele două principate deveneau astfel de facto unite sub domnia aceluiași domnitor.

Hotelul a funcţionat până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În timpul comunismului, imobilul a fost administrat de ICRAL şi repartizat oamenilor muncii.

Soarta zbuciumată a Hotelului Concordia după Revoluție

După Revoluție, imobilul a fost câștigat în instanță de un cetățean străin, Giurchescu Maria Luiza, care a primit imobilul de la Primăria Capitalei, în anul 2002, prin Legea 10. Imediat, noul proprietar l-a vândut firmei Ro Naturstein SRL, în octombrie 2003, pentru suma de 300.000 de dolari americani.

După ce nu au făcut nimic pentru consolidarea și conservarea imobilului, aceștia, aveau la rândul lor, să vândă clădirea. De la finalul lui octombrie 2013, Hotel Concordia este deținut, în părți egale, de Gabriel Eusebiu Pănoiu și Cristina Simona Nețoiu.

În condițiile în care clădirea continua să fie menținută în stadiul de ruină, Primăria Capitalei a făcut demersuri pentru exproprierea proprietarilor și preluarea clădirii. În fața acestor solicitări, proprietarii au cerut răgaz pentru renovarea imobilului.

În perioada 2015-2016 au început demersurile pentru obținerea avizelor necesare pentru restaurare și consolidare a clădirii. După un lung proce birocratic, în 2020 au demarat lucrările.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`