STUDIU: 14% dintre românii care lucrau înaintea pandemiei de COVID-19 sunt acum inactivi

STUDIU: 14% dintre românii care lucrau înaintea pandemiei de COVID-19 sunt acum inactivi
Foto: pixabay.com

Potrivit unui studiu realizat de Eurofound (Fundaţia Europeană pentru Îmbună­tăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă) aproximativ 14% dintre românii care lucrau înainte de debutul pandemiei de COVID-19 sunt acum inactivi.

Concret, aceștia fie au rămas fără loc de muncă, fie s-au pensionat, ori au devenit casnici.

14% dintre românii care lucrau înaintea pandemiei de COVID-19 sunt acum inactivi

„Circa 2% dintre respondenţii care au fost angajaţi înainte de pandemie sunt acum inactivi: fie s-au pensionat, au încetat să mai lucreze din cauza unei boli sau a unui handicap, fie au devenit casnici sau studenţi.

În total, 10% dintre respondenţii care au făcut parte din forţa de muncă sunt acum absenţi. Această proporţie este cea mai mare în Grecia şi Spania (ambele 18%) şi Ungaria şi România (ambele 14%). În schimb, doar 3% dintre respondenţii care lucrează în prezent au intrat pe forţa de muncă de când a început pandemia”, indică studiul.

Dintre participanții la studiu, care au lucrat înainte de pandemie, 8% au răspuns că sunt acum şomeri. Cele mai multe cazuri de acest fel s-au produs în Spania şi Grecia (ambele cu 18%), în timp ce în cinci ţări această proporţie a fost sub 5%, respectiv Cehia, Slovacia, Malta, Olanda şi Suedia.

În România, procentul celor care şi-au pierdut locul de muncă a fost de 9%, la acelaşi nivel cu Franţa, Portugalia, Irlanda, Lituania, Polonia şi Croaţia.

Ministrul Muncii propune șomaj tehnic pentru angajații unităților închise din cauza COVID-19

La sfârșitul lunii iulie, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, propunea șomaj tehnic pentru angajații unităților închise din cauza crizei COVID-19.

Concret, ministrul făcea referire la acele situații în care angajaţii sănătoşi îşi pierd temporar locul de muncă, din cauza închiderii companiei de către autorităţi, la depistarea unor focare de coronavirus.

În ceea ce priveșteangajatorii, Ministrul Muncii susține că „trebuie să fie conștienți, că sunt patroni de cluburi, că sunt directori de firme de confecții, că sunt patroni de magazin de cartieri, toți acești oameni poartă responsabilitatea salariaților. Vreau să subliniez asupra rolului celui care administrează afacerea respectivă, spațiul respectiv din punct de vedere al sănătății clienților și al salariaților. Trebuie să facă un efort să verifice constant. Nu văd altă soluție. Alternativa este să închidă și în niciun caz Guvernul nu vrea să ajungă aici”, a punctat Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru: Guvernul vrea să modifice modul în care se finanțează programele de formare și recalificare

Violeta Alexandru a mai precizat că Guvernul Orban intenționează să modifice modul în care se gestionează formarea profesională a celor ce caută un loc de muncă, dar și a celor care doresc să se recalifice.

„În loc să se investească în programe gestionate de AJOFM-uri, banii trebuie să ajungă la angajatori. Banii pentru formare. Ei sunt care ştiu cel mai bine ce tip de oameni trebuie să pregătească, când, cum se desfăşoară aceste programe de pregătire, cine trebuie să-i formeze şi mai ales ei sunt cei care vor avea toată motivaţia să vadă dacă persoanele implicate în aceste programe de formare sunt serioase în aceste programe şi chiar vor să muncească mai departe. Prin urmare, o măsură imediată pe care o vom lua, cu notificarea Comisiei Europene, este să schimbăm modul în care se finanţează programele de formare şi de recalificare în România, de aşa manieră încât banii să fie la dispoziţia oamenilor de afaceri, cei care au tot interesul şi determinarea să îşi formeze personal calificat şi să urmărească modul în care se desfăşoară aceste programe”, a declarat ministrul Muncii

Ultima oră
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)
10:28 - Ludovic Orban: Am convingerea că voi câștiga. Se alege între cel care a provocat criza guvernamentală și omul care vine cu soluția (VIDEO)
10:19 - Emil Boc: Liberalii au de ales între un președinte de partid cu un anumit bagaj și un premier cu anumite perspective / Nu am discutat despre reîmpărțirea portofoliilor, important e ca USR PLUS să revină la masa negocierilor (VIDEO)
10:04 - Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi nu mai face față numărului mare de pacienți. Număr record de internări