Studiu: Un copil din patru se confruntă cu dureri de spate. Care sunt principalele cauze

Studiu: Un copil din patru se confruntă cu dureri de spate. Care sunt principalele cauze
Sursa foto: Freepik.com

Kinetoterapeuților trag un semnal de alarmă cu privire la numărul în creștere al copiilor care se confruntă cu dureri de spate. Concluziile vin în urma unui studiu la care au luat parte aproape 6.000 de elevi, cu vârste de până la 11 ani.

Cauzele diferă, de la poziția incorectă în bancă și greutatea excesivă a ghiozdanului, până la timpul îndelungat petrecut pe telefon. părinții trebuie să aibă în vedere că dacă nu iau măsuri rapid, problemele vor persista și în viața de adult.

Potrivit evaluării de screening postural, un copil din patru are dureri de spate. Rezultatele mai arată că doar 30% stau corect în bancă, numai 46% țin corect telefonul, iar peste 53% consideră ghiozdanul prea greu, potrivit Știrile ProTV.

„Repartizează greutatea într-un mod inegal, ceea ce înseamnă că automat un umăr este mai mult încărcat decât celălalt, ceea ce poate duce la o idee de asimetrie la nivelul centurii scapulo-humerale. În bancă? Cu spatele drept, dar atenție, aici nu vrem umerii trași în spate, ci pur și simplu spatele drept, coatele pe masă. Indicat ar fi ca talpa să fie pe sol”, a spus Florin Matache, kinetoterapeut.

Ce diferențe face o poziție incorectă

Timpului îndelungat petrecut pe telefon sau tabletă, într-o poziție aplecată, agravează situația. Explicația este simplă: sarcina pe coloana cervicală este între 4,5 și 5 kg atunci când ne menținem capul într-o poziție neutră. Când gâtul este îndoit la 30 de grade, sarcina ajunge la 18 kg și chiar la 22 kg când ne aplecăm până la 45 de grade. Însă, aceeași poziție greșită o întâlnim și la majoritatea adulți.

Atunci când folosim telefonul mobil, acesta trebuie ținut la nivelul bărbiei sau puțin mai sus, astfel încât privirea să fie perpendiculară pe dispozitiv și să nu fie necesară o aplecare a capului. Regula rămâne valabilă și la folosirea laptopului sau a calculatorul.

Utilizarea telefonului poate cauza și altfel disconforturi. Dacă mâna nu este mișcată un timp îndelungat, se produce ceea ce se numește sindromul tunelului cubital. Apar furnicături la nivelul membrului superior, degetul mic sau inelarul amorțesc, iar prinderea obiectelor se face cu dificultate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`