Săptămâna Luminată este perioada ce urmează Paștelui, o perioadă din calendarul creștin încărcată de emoție și de speranță.
Doar pentru că am trecut de duminica Învierii nu înseamnă că sărbătorile și tradițiile asociate cu acest eveniment s-au oprit brusc; urmând, în cele din urmă, Înălțarea Domnului și apoi Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).
În primul rând, românii trebuie să știe că în Săptămâna Luminată Biserica Ortodoxă spune că nu în toate zilele este permis să facem treburi casnice.
Mai precis, gospodinele nu au voie să spele rufe decât în zilele de miercuri, joi, cât și sâmbătă. Iar motivul este unul simplu: luni și marți sunt a doua, respectiv a treia zi de Paște. Iar în ce privește vinerea, avem parte de o altă sărbătoare importantă în creștinism: Izvorul Tămăduirii.
Există nenumărate tradiții legate de această perioadă, inclusiv cea care spune că toți cei care au încetat din viață în Săptămâna Luminată vor merge direct în Rai, nemaifiind supuși Judecății de Apoi.
De asemenea, în această săptămână nu se fac parastase și nunți, iar slujba de înmormântare are conținutul ușor modificat, pentru a pune mai mult accent pe victoria asupra morții.