Surse: Parchetul General ridică documente de la sediul central al City Insurance. Principalul vizat în dosar e Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase

Surse: Parchetul General ridică documente de la sediul central al City Insurance. Principalul vizat în dosar e Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase
Foto: cityinsurance.ro

Parchetul General ridică, joi, documente de la sediul central al City Insurance din București, informează G4Media, care citează surse judiciare. Ar fi vorba despre documentele privind împrumuturile companiei de la bănci din Elveția. Procurorii bănuiesc că aceste împrumuturi ar fi fost fictive. Alte dosare privind City Insurance ar fi și la DIICOT și DNA.

Dosar la Parchetul General în cazul City Insurance

Potrivit acelorași surse judiciare, dosarul este in rem și vizează fapte de delapidare, spălare de bani, fals și abuz în serviciu. Vizate sunt 20 de persoane din conducerea și acționariatul City Insurance, cel mai important fiind acționarul majoritar Dan Odobescu, dar și persoane din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din perioada 2016-2020, responsabili de sectorul supraveghere asigurări.

Prejudiciul minim estimat se ridică la peste 28 de milioane de euro. Procurorii ar avea comisii rogatorii în Elveția, Luxemburg, insulele Cayman și Barbados.

Valentin Ionescu, șeful Direcției Generale Asigurări din ASF, a declarat recent, citat de europalibera.org că, în urma unor controale făcute în România şi Elveţia, s-a descoperit că acţionarul majoritar al City Insurance – firma Vivendi International, cu peste 85 %, deținută de asociatul unic Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase – ar fi acordat împrumuturi fictive companiei pentru care se plăteau dobânzi reale la o rată de 10-12%.

În 2014, Dan Odobescu a fost trimis în judecată în dosarul Carpatica Asigurări, dar a fost ulterior achitat de Curtea Supremă.

Pe 17 septembrie, ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance, cel mai mare asigurator din piață, solicitând deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii.

Miercuri, premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care să vină în sprijinul șoferilor. Acesta a mai spus că a solicitat mai multe verificări deoarece „această companie a fost auditată ani de zile. Mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum”.

La rândul său, Dan Vîlceanu (PNL), ministrul Finanțelor, a afirmat că acoperirea sumelor pentru despăgubire în cazul City Insurance nu ar trebui să se facă din bani de la bugetul de stat, în cazul în care se constată o fraudă.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său