Tanczos Barna a declarat pentru Prima TV că litoralul românesc nu este expus riscului de poluare din cauza războiului din Ucraina. Acesta a mai adăugat că minele amplasate de armata ucraineană în zona maritimă din Odesa ar putea afecta anumite specii, dar nu vor conduce la un „dezastru ecologic”.
Ministrul Mediului a apreciat că nu a fost înregistrată creşterea nivelului de poluare sau de radiaţii în România ca urmare a războiului din Ucraina, potrivit libertatea.ro.
Tanczos Barna a asigurat că Marea Neagră se află în afara oricărui pericol de poluare.
„Din punctul nostru de vedere, al Ministerului Mediului, un risc real de poluare a Mării Negre nu există, pentru că volumul de apă este atât de mare, încât e aproape imposibil ca în urma războiului şi a eventualelor accidente la diverse combinate, fabrici, să fie poluată marea în aşa fel încât să ajungă poluarea şi la litoralul românesc”, a declarat ministrul mediului, Tanczos Barna, la Prima TV.
„Pe radioactivitate, măsurăm 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Poluarea aerului, la fel. Toate aceste informaţii ne ajută să putem preveni anumite lucruri şi să putem informa în timp util autorităţile care pregătesc populaţia în cazul în care observăm devieri de la graficul normal. Nu a fost nicio deviere şi nicio creştere, nici la radiaţii, şi nici la poluarea aerului în urma războiului din Ucraina”, a adăugat acesta.
Echipajul puitorului de mine și plase «Viceamiral Constantin Bălescu» a executat, luni, 28 martie, o misiune de intervenție pentru neutralizarea unei mine marine care se afla, în derivă, la o distanță de aproximativ 39 mile marine travers de Capu Midia.
„După ce nava a ajuns la o distanță de siguranță față de mină, echipa de scafandri deminori (EOD) de la bordul navei s-a deplasat cu o ambarcațiune rapidă în apropierea acesteia, a identificat tipul de mină și a stabilit procedura de distrugere. Conform procedurii operaționale pentru astfel de situații, scafandrii EOD au montat pe mină o încărcătură explozivă, pe care au detonat-o de la distanță”, se arată în comunicatul MApN.