Țările în care românii vor putea călători, fără a mai fi nevoiți să stea în izolare sau carantină la întoarcerea acasă. Lista oficială

Țările în care românii vor putea călători, fără a mai fi nevoiți să stea în izolare sau carantină la întoarcerea acasă. Lista oficială
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetului Național pentru Situații de Urgență a stabilit sâmbătă, într-o ședință online, care sunt țările în care românii vor putea călători, fără a mai fi nevoiți să stea în izolare sau carantină la întoarcerea acasă. Este vorba despre Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Pentru aceste țări se reiau și cursele aeriene. Modificările intră în vigoare luni, 15 iunie. Lista a fost întocmită în baza datelor primite de la Institutul Național de Sănătate Publică privind evoluția epidemiei de coronavirus în alte state. Lista va fi actualizată săptămânal de INSP, în fiecare zi de luni până la ora 16:00. Și alte țări vor fi incluse pe viitor, în funcție de modul în care ele gestionează criza COVID-19.

CNSU a stabilit lista țărilor în careromânii vor putea călători, fără a mai sta în izolare sau carantină la revenirea acasă

Comitetului Național pentru Situații de Urgență a stabilit, sâmbătă, lista țărilor din care cetățenii care sosesc în România nu vor fi obligați să intre în izolare.

„În baza propunerii Institutului Național de Sănătate Publică, se aprobă, începând cu data de 15.06.2020 ora 00:00, eliminarea măsurilor de carantină/izolare la locuință/locația declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz, pentru persoanele asimptomatice care vin în România din următoarele țări: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Lista cu țările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare, se actualizează săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi țări.

Lista actualizată va intra în vigoare la 24 ore de la momentul aprobării acesteia de către CNSU”.

Pentru aceste țări se reiau și cursele aeriene, în condițiile stabilite de Hotărârea de Guvern 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19.

Hotărârea Comitetului invocă luarea acestor decizii prin necesitatea de a fi create „condițiile socio – economice necesare relansării economice”, dar cu menținerea unui nivel de alertă, dat fiind că SARS-CoV-2 continuă să fie un pericol la adresa sănătății publice.

Măsurile adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență pot fi citite integral AICI.

Evoluția epidemiei de coronavirus în România: 21.679 infectări, 15.635 persoane vindecate, 1.394 decese

Potrivit celui mai recent bilanț al epidemiei, 21.679 de infectări au înregistrate în țara noastră, 275 numai în ultimele 24 de ore. Este a treia zi la rând când numărul de noi îmbolnăviri sare de 200.

Tot în ultima zi au decedat 14 oameni din cauza COVID-19, numărul total ajungând la 1.394. Sunt 171 de pacienți la Terapie Intensivă.

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a anunțat, vineri dimineață,măsurile de relaxarea restricțiilor decise de Guvern. Printre acestea se numără redeschiderea mall-urilor, cu excepția restaurantelor, cinematografelor și sălilor de jocuri și cafenelelor, redeschiderea piscinelor exterioare, a sălilor de fitness, a grădinițelor, creșelor și afterschool-urilor.

PremierulLudovic Orbana declarat, sâmbătă, că va cereParlamentului prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, nu cu 15, așa cum vreaPSD. Șeful Guvernului și-a manifestat încrederea că majoritatea parlamentară va înțelege că nu poate pune în pericol sănătatea oamenilor doar pentru niște câștiguri electorale ieftine.

Ultima oră