Tehnologia laser – soluția pentru tratarea bolii parodontale

Tehnologia laser - soluția pentru tratarea bolii parodontale

Organizația Mondială a Sănătății estimează că afecțiunile parodontale severe afectează aproximativ 10% din populația globală, printre principalele cauze ale bolii parodontale fiind acumularea de placă bacteriană și factori precum stresul sau fumatul.

’’Din păcate, studiile spun că aproximativ 50% dintre persoanele peste 30 de ani prezintă un anumit stadiu al bolii parodontale, iar aproximativ 70% dintre persoanele peste 65 de ani prezintă această afecțiune’’, spune Dr. Anamaria Ghiurcă, medic parodontolog în cadrul clinicii DENT ESTET.

Boala parodontală se caracterizează prin inflamarea și infecția bacteriană apărute la nivelul parodonțiului marginal. La rândul său, parodonțiul marginal are rol de susținere a dinților la nivelul cavității bucale și este alcătuit din patru structuri esențiale: gingia, cementul dentar, osul alveolar și ligamentele periodontale.

Tipuri de afecțiuni parodontale

Printre cele mai frecvente forme de afecțiuni parodontale se numără gingivita și parodontoza, cunoscute și sub denumirile de parodondită, paradentoză sau parodontită marginală profundă.

De la gingivită la parodontoză

Gingivita se manifestă prin sângerarea, umflarea și durerea apărute la nivelul gingiilor și, dacă este lăsată netratată, evoluează către parodontoză, care implică pierderea atașamentului parodontal și a osului de susținere. Cu alte cuvinte, gingivita reprezintă primul stadiu al bolii parodontale.

Parodontoza este o afecțiune cronică gravă a gingiilor, cauzată de acumularea în exces de microorganisme bacteriene pe dinți și gingii care, în cele din urmă, provoacă apariția infecției.

Potrivit unui studiu1 publicat în 2016 în revista Scientific World Journal, boala parodontală severă a fost a 11-a cea mai răspândită afecțiune din lume, o problemă de sănătate publică cu o prevalență care variază între 20% și 50% în întreaga lume.

Parodontoza este una dintre cauzele majore ale pierderii dinților, care poate compromite în cele din urmă masticația, aspectul fizic, încrederea în sine și calitatea vieții pacientului. În plus, boala parodontală este asociată și cu alte afecțiuni sistemice comune, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare, complicațiile apărute în sarcină, artrita reumatoidă și boala pulmonară obstructivă cronică.

Stadii și simptome în parodontoză

Parondotoza debutează cu o inflamație care, ignorată, se agravează în timp. Există, astfel, patru stadii de evoluție a bolii parodontale:

 1. Inflamarea gingiilor (gingivita) – parodontoza începe cu o inflamație la nivelul gingiilor și, în timpul periajului dentar, pacientul poate observa sângerarea gingiilor și o decolorare, care poartă numele de placă (bacterii și resturi alimentare acumulate pe dinți și în spațiul dintre gingii și dinți). Acest lucru se întâmplă, de obicei, din cauza unei igiene orale deficitare, de exemplu, un periaj incorect al dinților și nefolosirea aței dentare.
 2. Boala parodontală timpurie – în acest stadiu al parodontozei, gingiile se retrag de pe dinți și se formează mici „buzunare” între gingii și dinți, lucru care permite acumularea în exces de bacterii în spațiul apărut și, în cele din urmă, apariția infecției. În continuare, se pot observa sângerări și durere în timpul periajului dinților.
 3. Boala parodontală moderată – apare atunci când parodontoza nu este descoperită și tratată în stadiul timpuriu. Pacientul resimte durere dentară, iar dinții încep să se miște din cauza pierderii susținerii osoase. Infecția poate duce, de asemenea, la declanșarea unui răspuns inflamator în întreg organismul.
 4. Boala parodontală avansată – din păcate, în acest stadiu al bolii, gingiile, oasele și alte țesuturi care susțin dinții sunt compromise. Pacientul poate avea dureri severe în timpul mestecării, o respirație urât mirositoare (n.r. halenă), un gust neplăcut în gură, iar dinții încep să cadă.

 

Cum recunoaștem afecțiunile parodontale

 • O respirație neplăcută intensă;
 • Gingii roșii, imflamate sau care sângerează în urma periajului;
 • Retragerea gingiilor;
 • Durere în timpul mestecării alimentelor;
 • Dinți sensibili, care se mișcă;
 • Pierderea dinților, în stadiul avansat al bolii parodontale.

 

Cauze și factori de risc în afecțiunile parodontale

Există mai mulți factori de risc pentru afecțiunile parodontale, însă fumatul și consumul de alcool sunt printre cei mai semnificativi. Alți factori de risc în apariția parodontozei includ diabetul zaharat, obezitatea, sindromul metabolic, osteoporoza, o imunitate comprimisă de anumite boli, cum ar fi cancerul și infecția HIV, carențele de calciu, vitaminele D și C, dar și factori ce țin de moștenirea genetică.

Cauza principală pentru apariția bolii paradontale este placa bacteriană. Aceasta se depune într-un strat fin în cavitatea bucală, la aproximativ o oră după ce mâncăm, iar dacă nu este îndepărtată în mod corect, poate duce la aceste probleme parodontale. De asemenea, stresul influențează foarte mult în ultimul timp, fumatul, anumite afecțiuni generale de sănătate, precum diabetul, bolile cardiovasculare, mușcătura sau anumite obiceiuri, precum scrâșnitul dinților sau încleștatul dinților”, explică Dr. Anamaria Ghiurcă, medic parodontolog în cadrul clinicii DENT ESTET.

 

Diagnostic și tratament în afecțiunile parodontale

Deși se știe că boala parodontală poate fi prevenită, din păcate pacienții se prezintă la medicul stomatolog atunci când boala ajunge într-un stadiu avansat, deoarece stadiile sale incipiente sunt de obicei asimptomatice”, este de părere Dr. Anamaria Ghiurcă, medic parodontolog în cadrul clinicilor DENT ESTET.

Prin urmare, diagnosticarea timpurie și tratamentul sunt cruciale în menținerea unei bune sănătăți orale.

În cazul parodontozei, diagnosticul se va stabili cu exactitate doar în urma unui control stomatologic, unde medicul va observa dacă există acumulări de placă bacteriană, tartru sau semne de inflamație la nivelul gingiilor. Este posibil ca medicul stomatolog să utilizeze o riglă minusculă numită sondă dentară, pentru a verifica și măsura eventualele buzunare sau pungi parodontale din jurul dinților. Într-o gură sănătoasă, adâncimea acestor buzunare este de obicei între 1 și 3 milimetri. Totodată, medicul va realiza o radiografie dentară pentru a stabili cu exactitate dacă există eventuale pierderi osoase.

În urma unui diagnostic cu boală parodontală, tratamentul este stabilit în funcție de stadiul afecțiunii. De exemplu, în cazul gingivitei, se elimină factorii de risc care au dus la apariția bolii, mai exact tartrul și placa bacteriană. Astfel, medicul stomatolog va realiza un detartraj și un periaj profesional și va recomanda pacientului respectarea unui igiene orale adecvate, cum ar fi periajul dinților de două ori pe zi, timp de minimum 3  minute, folosirea apei de gură și a aței dentare, precum și vizitele regulate la stomatolog.

Însă, dacă ne referim la o parodontoză aflată într-un stadiu avansat și există riscul pierderii dinților, tratamentul este unul de durată și poate implica mai multe etape.

Un astfel de tratament este terapia cu laser, prin intermediul căreia se realizează tratamente parodontale eficiente și cu ajutorul căreia se obține stoparea acestor afecțiunilor. Dovezile4 sugerează că folosirea laserului în terapia parodontală inițială, în chirurgie și, mai recent, utilitatea sa în salvarea implanturilor, îi oferă o gamă largă de aplicații.

Terapia cu laser nu este un tratament independent, ci funcționează împreună cu terapiile tradiționale. În terapia cu laser parodontal, medicul folosește un laser pentru a accesa și a îndepărta țesutul gingival inflamat și infectat din jurul rădăcinii dintelui. Apoi, va îndepărta tartrul și placa acumulată sub și în jurul liniei gingiilor. În cele din urmă, se va folosi un alt instrument pentru a netezi orice pete aspre deasupra și sub linia gingiei. Prin îndepărtarea acestor puncte aspre, dinții și gingiile vor atrage mai puține bacterii dăunătoare, scăzând astfel și riscul de infecții viitoare.

Terapia dentară cu laser este o procedură minim invazivă și extrem de eficientă, în urma căreia gingiile lipsite de infecție se pot strânge înapoi în jurul dintelui.

 

Beneficiile terapiei dentare cu laser în tratarea afecțiunilor parodontale

Există mai multe beneficii în utilizarea laserelor pentru curățarea țesutului gingival bolnav.

Iată doar câteva dintre avantajele principale ale utilizării terapiei cu laser pentru în tratarea afecțiunilor parodontale:

 • Ajută pacientul să-și mențină pe arcadă cât mai mult timp dinții naturali;
 • Timpul de recuperare și vindecare este mai scurt, deoarece tehnologia cu laser crește semnificativ formarea de noi capilare (vase de sânge mici) în țesuturile deteriorate;
 • Pacientul nu va nevoie de anestezie generală, așa cum este uneori necesar pentru alte forme de chirurgie dentară;
 • Laserele pot viza zonele bolnave cu precizie și acuratețe;
 • Există mai puține sângerări, dureri și umflături, deoarece terapia cu laser parodontal este mai puțin invazivă decât intervenția chirurgicală obișnuită;
 • Timpul de realizare a procedurii este unul redus, nu implică suturi, astfel că durerea și sângerarea sunt minime;
 • Un confort sporit pentru pacient datorită recuperării rapide post-intervenție (procedura nu implică folosirea bisturiului și a suturilor);
 • Ajută la diminuarea anxietății pacientului;
 • Reduce semnificativ nevoia de retratare.

Spre deosebire de tratamentele chirurgicale convenționale, unde este posibil ca infecția și bacteriile să nu fie complet îndepărtate din interiorul pungilor parodontale, terapia cu laser are marele avantaj de a îndepărta și trata infecția bacteriană ce a cauzat boala, fiind reduse astfel și pungile parodontale.

Utilizarea terapiei cu laser în tratamentul bolii parodontale are un puternic efect decontaminant, ceea ce duce și la diminuarea semnificativă a cantității de antibiotic administrată pacientului pe durată tratamentului”, mai spune Dr. Anamaria Ghiurcă, medic parodontolog în cadrul clinicilor DENT ESTET.

 

De reținut!

Este important de menționat faptul că terapia dentară cu laser oferă atinge performanța maximă doar atunci când instrumentele sunt manevrate de medici cu certificare în stomatologia laser, așa cum sunt medicii stomatologi din cadrul clinicilor DENT ESTET.

Grupul DENT ESTET, lider al pieței de stomatologie privată din România, utilizează în cele 15 clinici echipamente medicale performante de ultimă generație (Laser diodă Biolase, Laser iPlus Waterlase, sonda Florida) pentru tratamentul bolilor parodontale, ajutând, astfel, pacientul să își mențină pe arcadă cât mai mult timp dinții naturali.

 

Prevenirea afecțiunilor parodontale

În timp ce gingivita poate fi controlată și tratată cu o bună igienă orală și o curățare profesională regulată, formele mai severe de boală parodontală pot fi, de asemenea, tratate cu succes, dar pot necesita un tratament mai amplu. Astfel, este important să:

 • Mergeți regulat la cabinetul stomatologic, de minimum două ori pe un, pentru un consult general și un detartraj, chiar dacă nu sesizați probleme;
 • Să aveți un ritual corect de igienă dentară: periajul dinților trebuie realizat cu o periuță cu peri moi (pentru a nu leza gingiile), cu o durată de cel puțin două minute, urmat de folosirea zilnică a aței dentare și a apei de gură, pentru a îndepărta eficient placa bacteriană dintre dinți, acolo unde periuța nu reușește să ajungă;
 • Să evitați consumul de produse rafinate, făinoase și zaharuri, care favorizează dezvoltarea bacteriilor în cavitatea orală.

 

Bibliografie:

 1. Studiul „Global Prevalence of Periodontal Disease and Lack of Its Surveillance”, Muhammad Nazir, corresponding author Asim Al-Ansari, Khalifa Al-Khalifa, Muhanad Alhareky, Balgis Gaffar, and Khalid Almas – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7275199/
 2. Studiul „Risk factors for periodontal disease”, Robert J Genco, Wenche S Borgnakke – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23574464
 3. https://www.nidcr.nih.gov/health-info/gum-disease
 4. Studiul „Lasers in periodontics”, Sugumari Elavarasu, Devisree Naveen, and Arthiie Thangavelu – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3467892/
 5. https://www.colgate.com/en-us/oral-health/gum-disease/how-laser-periodontal-therapy-treats-gums-disease
 6. https://www.scielo.br/j/bor/a/TMzQ5hB5CJMGG9DPBRtYyLm/?format=pdf&lang=en
 7. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/oral-health
 8. https://www.cdc.gov/oralhealth/conditions/periodontal-disease.html
Urmăriți B1TV.ro și pe