Temperaturi de 12 grade în saloanele Spitalului mobil pentru pacienți Covid de la Leţcani. Care este explicația autorităților

Temperaturi de 12 grade în saloanele Spitalului mobil pentru pacienți Covid de la Leţcani. Care este explicația autorităților
Foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Kirill Braga

În Spitalul mobil pentru pacienți Covid de la Lețcani temperaturile ajung să fie și de 12 grade pentru că uşile modulelor stau deschise permanent întrucât există riscul acumulării unor concentraţii periculoase de oxigen, anunță autoritățile.

„La Spitalul Modular Leţcani avem un număr de 48 de pacienţi la ATI şi alţi 40 la secţia de Boli Infecţioase. În ultimele zile au fost probleme din punct de vedere al asigurării unui confort termic. În mod normal, pentru îngrijire corespunzătoare, sunt necesare undeva la peste 23-24 de grade, chiar dacă vorbim de pacienţi din ATI sau cei cu forme medii spre severe de boală. În ultimele nopţi, au fost variaţii între 12 până la 28 de grade”, a declarat medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, potrivit news.ro.

Conducerea asociaţiei Euronest a precizat, luni seară, că nu există defecţiuni de tehnice la instalaţia de încălzire a spitalului mobil de la Leţcani, însă există riscul de acumulare a unor concentraţii periculoase de oxigen din cauza consumului mare. Astfel, ușile saloanelor și ușile modulelor sunt în permanență deschise, iar pacienții stau în frig în containere.

Uşile saloanelor sunt deschise ca să prevină exploziile

„La Leţcani sunt trataţi astăzi, la ATI, 45 de pacienţi, atât intubaţi, cât şi cu măşti non-invazive şi una-două surse de oxigen. Raportat la numărul de pacienţi, consumul de oxigen este extrem de mare, mult mai ridicat decât în valurile precedente. Deşi spitalul dispune de un sistem performant de ventilaţie cu presiune negativă, riscul de acumulare a unor concentraţii periculoase de oxigen (peste 21%) nu poate fi eliminat, în special din cauza pierderilor de gaz de la pacienţii non-intubaţi. Pentru a evita orice risc, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical, uşile saloanelor, dar şi uşile de acces în exterior ale modulelor sunt în permanenţă deschise”, a precizat conducerea Euronest, asociaţie la care Consiliul Judeţean Iaşi este membru fondator.

Potrivit reprezentanţilor Euronest, sistemul de încălzire al spitalului mobil nu prezintă nicio defecţiune din punct de vedere tehnic, dar exploatarea în condiţii nefireşti face dificilă asigurarea unor temperaturi constante în saloane, în special noaptea, când cantitatea de aer rece care intră prin uşile deschise este greu de compensat de aerul cald furnizat de pompele de căldură într-un interval foarte scurt de timp.

„Din aceste considerente, este posibilă apariţia unor variaţii de temperatură, din motive care nu ţin de performanţele constructive ale sistemului. Depunem toate eforturile pentru a identifica soluţii pentru funcţionarea la parametri optimi în aceste condiţii excepţionale, fără a prejudicia, însă, siguranţa pacienţilor şi a personalului medical, care reprezintă principala noastră preocupare”, a arătat conducerea Euronest Iaşi.

Spitalul Modular de la Lețcani s-a redeschis sub conducere militară

La începutul anului, unitatea mobilă de la Leţcani a fost închisă din cauza unor probleme apărute la sistemul de încălzire şi la cel electric.

Spitalul mobil de la Leţcani a fost redeschis recent, după ce autoritățile au dat asigurări că au fost remediate problemele tehnice la această unitatea medicală.

Spitalul mobil Leţcani a fost achiziţionat în anul 2000 şi a costat peste 10 milioane de euro.