Testul rapid pentru antigen Covid-19, instrucțiuni și interpretare

Testul rapid pentru antigen Covid-19, instrucțiuni și interpretare
Foto: facebook.com/tarom.ro

Testele antigen sunt testele care detecteazăinfecția cuCOVID-19.

Testele rapidepot fi efectuate de orice persoană, indiferent de loc și dotări, iar rezultatul este gata în circa 15-30 de minute, potrivit reginamaria.ro.

Există teste care se realizează la nivelul cavităţii bucale şi nazale sau, cum este cazul testelor mai noi, prin recoltarea unor probe de salivă.

Testul rapid pentru antigen Covid-19, instructiuni pentru recoltare

Rezultatul este dat în doar 15 minute de la recoltare, dar dezavantajul este că testul nu este la fel de precis, ca în cazul PCR-ului.

Alexandru Rafila a explicat, în emisiunea”Dosar de politician”, moderată deSilviu Mănăstire,cum se fac testele rapide și de ce testele non-invazive nu sunt deocamdată recomandate.

„Se prelevează, la fel ca testul PCR, prin introducerea în nas până la nivelul nazofaringelui, deci destul de profund, dar tamponul este extrem de subțire, după care se rotește de 2-3 ori. El trebuie introdus însă de o persoană care are acest antrenament, cât să-l introducă corect. Duureză maxim 10 secunde.

Nu se recoltează din cavitatea bucală, se poate recolta de la nivelul peretelui posterior al faringelui, deci cu gura ddeschisă, în spatele omușorului.

(E suficientă) o formă sau alta, nu trebuie luate ambele teste”.

Întrebat despreeficiența testelor rapide din salivă, profesorul a răspuns:Nu există încă un punct de vedere la nivelul Centrului European de Control al Bolilor. Adică ele nu sunt considerate suficient de sensibile și specifice să fie luate în considerare. Acolo e o listă generoasă de teste, vreo 30 cred, dar nu sunt testele din salivă, ci sunt testele rapide antigen. Ele pot fi folosite așa de dvs sau de mine, dar rezultatul lor nu poate fi considerat un rezultat pozitiv, trebuie să mai faci un test apoi de confirmare”.

Ce spun medicii despre testele rapide

Pneumologul Marius Balea şi Remus Gabriel Mihalcea, medic specialist ORL, au vorbit la Antena 3 despre testele rapide pentru depistarea COVID-19.

”Dacă este pozitiv, testul rapid pentru anticorpi care îți spune că ai trecut prin boală. Testul rapid pentru Antigen dacă este pozitiv spune că ai boala în acel moment. Orice test, char și PCR care e referință în momentul ăsta, au o sensibilitate, adică asta e proprietatea lor de a identifica pe cei negativi, ca fiind cu adevărat negativi și o capacitate de a identifica pacienții pozitivi. Ce e foarte important de știut e că majoritatea testelor rapide, cel puțin cele pe care le cunosc eu (…), e că majoritatea au fost dezvoltate pentru a testa pacienți simptomatici. De reținut este că există șansa ca un pacient care a fost contact, se testează cu un test rapid când nu este încă simptomatic, să iasă testul negativ și peste două zile să devină și simptomatic, repetă testul și este pozitiv. Asta este o variantă. Cunosc eu persoane care au fost contact și au făcut test rapid, a ieșit negativ și au făcut test PCR, a ieșit pozitiv, în perioada în care ei erau asimptomatici. În momentul în care au devenit simptomatici și testul rapid s-a pozitivat.

Chiar și PCR-ul identifică 70% din cazurile pozitive. Din 100 din pozitivi adevărați, 70 or să iasă că sunt pozitivi pe PCR.

Am înțeles că 112 este suprasolicitat și cred că este o variantă să îți faci testul acasă. Important e ce faci mai departe după ce ai făcut testul. Dacă nu este recoltat și prelucrat corect, e o șansă să iasă fals negativ și sunt și situații în care poate să iasă și fals pozitiv dacă e nu este manipulat corect. E foarte important să nu existe secreții în nas când recoltezi testul, adică nasul se curăță înainte de a recolta testul, a spus dr. Marius Balea, medic primar pneumolog, la Antena 3.

Dr. Remus Gabriel Mihalcea, medic specialist ORL: ”Foarte mulți oameni ajung târziu în spital”

”Ideal, la debutul simptomelor ar fi să efectuăm un prim test acasă. Dacă acesta este pozitiv, sfatul nostru, al specialiștilor este ca persoana respectivă, să anunțe imediat medicul de familie și Direcția de Sănătate Publică pentru a fi îndrumat în ceea ce are de făcut ulterior. Foarte mulți oameni ajung târziu în spital în momentul în care au o afectare pulmonară foarte mare și sunt direct admiși în terapiile medii sau terapia intensivă”, a precizat medicul.

Cum se face corect recoltarea

”Cel mai important moment este recoltarea. Aceasta trebuie să fie făcută corect. Majoritatea oamenilor au tendința să lase capul pe spate în momentul în care introduc recoltorul. În momentul în care se produce acest lucru, noi vom recolta de undeva din zona superioară a foselor nazale, zonă care nu este indicată. Pentru a avea un rezultat corect, recoltarea trebuie să se facă din nasofaringe, iar pentru aceasta, privirea trebuie să fie înainte, bărbia ușor în piept. Se va introduce recoltorul în fosa nazală și se va merge pe planșeu, până în spatele nasului pentru recoltare. Se rotește de două-trei ori. Aceasta este o recoltare corectă. Niciodată recoltorul nu trebuie să se ducă în sus, în fosa nazală.

Cum se interpreteaza un test rapid pentru antigen Covid

Vom introduce recoltorul în soluție, vom roti timp de 30 de secunde, 1 minut. Vom adăuga două picături în locașul predefinit și vom aștepta rezultatul. Dacă recoltarea nu a fost corect efectuată, iar pacientul este simptomatic sau ușor simptomatic, testul poate ieși fals negativ. De asemenea, dacă recoltarea este făcută corect, cum am arătat mai devreme, șansele de a avea un rezultat corect sunt crescute considerabil. Dacă apar două liniuțe pe test înseamnă că avem un test pozitiv”, a explicat dr. Remus Gabriel Mihalcea, medic specialist ORL.

POZITIV:Apar două linii colorate.

O linie colorată ar trebui să fie în regiunea de control (C) și o altă linie colorată ar trebui să fie în regiunea de testare (T). Rezultatul pozitiv în regiunea de testare indică detectarea antigenelor

COVID-19 în probă.

NEGATIV: O linie colorată apare în regiunea de control (C). Nu apare nicio linie colorată în

regiunea liniei de test (T).

INVALID: Linia de control nu apare. Volumul insuficient al probei sau tehnici procedurale incorecte

sunt motivele cele mai probabile pentru eșecul apariției liniei de control.

Ce pret au testele rapide de antigen Covid-19

Un test rapid pentru salivă poate costa între 30 și 59 de lei, potrivit Antena 3.

Testelecu exudat naso-faringian pot costa între 26 și 37 de lei, iar kitul de 5 teste – între 99 și 238 de lei. Un kit de 20 de teste ajunge între 450 și 900 lei.